{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMAS
{{freetag}}

{{articleCapitalLetter()}}

TEMAS
{{freetag}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

De vegades ens obsessionem a fer dietes o a treure aliments del menú habitual només per intentar mantenir-nos en forma, però la veritat és que molts cops ni tan sols cal que fem això. Seguir una dieta equilibrada i variada és la clau per a una alimentació saludable. Aquestes dues característiques són precisament les que reuneix la dieta mediterrània. Saps exactament en què consisteix? Te n’expliquem les característiques principals i quins beneficis podem obtenir-ne.

Els secrets d’una dieta equilibrada

Seguir una dieta equilibrada no té gaire misteri: n’hi ha prou de triar aliments variats i combinar-los. Per fer-ho, una cosa que no falla mai és basar-nos en la piràmide de l’alimentació saludable de la SENC (Societat Espanyola de Nutrició Comunitària). Si sabem interpretar-la estarem seguint les pautes per seguir una dieta saludable:

  • A la base d’aquesta piràmide ens trobem amb aliments com ara cereals, pa, pasta, arròs o patates. Productes rics en hidrats de carboni dels quals és aconsellable ingerir-ne de quatre a sis racions diàries. Si prenem aquests aliments en la versió integral ens aportaran més quantitat de fibra.
  • En el següent nivell hi ha les fruites i verdures, riques en aigua, vitamines i fibra. Es recomana consumir-ne una mitjana de cinc racions diàries, de les quals dues o tres s’haurien d’ingerir crues (fruita, i si pot ser sencera) per conservar-ne més bé les vitamines i cereals.
  • A continuació hi ha els productes làctics: la llet, els iogurts com Vitalinea i els formatges. Aporten calci a l’organisme, però també són aliments rics en proteïnes i que ens aporten vitamines i minerals. És recomanable prendre’n de dues a quatre racions diàries, depenent de l’edat i la situació fisiològica de les persones.
  • En el graó superior es troben les carns, el peix, el marisc i els ous. Pel que fa al peix i la carn, l’ideal seria consumir de tres a quatre racions setmanals de carn magra (rica en proteïnes), peix blau o blanc (font d’àcids grassos omega-3) i ous.

En aquesta categoria també entren els llegums, que ens aporten fibra i proteïnes d’origen vegetal, i la fruita seca.

  • I finalment, a la cúspide de la piràmide, tenim els greixos: dolços, embotits, olis, mantega, gelats, caramels, begudes refrescants… Hauríem de consumir-ne només ocasionalment.

Precisament la dieta mediterrània és rica en tots aquests aliments que formen part d’una alimentació saludable. Podem destacar diverses característiques d’aquesta dieta:

  • La varietat: inclou una gran quantitat d’aliments molt variats. Oli d’oliva, aus, peixos, fruites, hortalisses, cereals, fruita seca, làctics… La riquesa dels seus productes la converteix sens dubte en una de les més saludables.
  • Té greixos saludables: com l’oli d’oliva, ingredient predilecte per cuinar i amanir els nostres plats. El consum d’aquests greixos ha de ser moderat per gaudir del seu principal benefici: els àcids grassos que el formen poden ajudar-nos a millorar la salut cardiovascular.
  • Peix blau i fresc: per descomptat, els productes del mar també destaquen dins de la dieta mediterrània. Hi abunden els peixos blaus, com el bonítol, la tonyina, les sardines, el bacallà… Productes que ens aporten greixos saludables com l’omega-3. A més a més de peix, també té una àmplia varietat de marisc deliciós i ric en minerals.
  • És rica en fibra: un nutrient essencial per al bon funcionament de la nostra salut digestiva. La fibra és present, a més a més dels cereals, en la immensa varietat de fruites i verdures de temporada que la dieta mediterrània ens ofereix. La producció és abundant i la qualitat, immillorable. Són productes imprescindibles rics també en vitamines.
  • Té un dels receptaris més amplis del món: a més de deliciosa, la dieta mediterrània també és enginyosa. Aprofita els aliments i les seves diferents parts per crear una pila de plats. No ens en cansarem mai!

 

Amb totes aquestes qualitats, no és estrany que la UNESCO reconegués la dieta mediterrània com un dels elements de la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Menú setmanal de dieta mediterrània

Ara que ja saps alguns dels beneficis de la dieta mediterrània, et proposem un menú setmanal amb diferents plats propis d’aquesta dieta:

 

Dilluns

Dimarts

Dimecres

Dijous

Divendres

Dissabte

Diumenge

Esmorzar

Un cafè amb llet + 3 galetes + una peça de fruita

Suc de taronja natural + torrades de pa de sègol amb mantega

Batut de maduixes +

Bol de cereals amb iogurt

Suc de taronja natural +

Torrades amb oli, tomàquet i pernil salat

Llet amb cacau + torrades amb mantega i melmelada

Batut natural de fruites + tortitas de civada

Cafè + pa de pessic casolà

A mig matí

1 iogurt Vitalinea, amb què aconseguirem mantenir-nos en forma, ja que és un producte baix en matèria grassa.

 

1 peça de fruita + una infusió

Torrada de salmó i alvocat

Barqueta de tonyina

Tomàquet amb oli i sal

Sandvitx de gall dindi i formatge

Iogurt amb galetes integrals

Dinar

Primer: crema de carbassó

 

Segon: truita de patates

 

Postres: peça de fruita

 

Primer: gaspatxo

 

Segon: salmó al forn amb patates

 

Postres: un iogurt

Plat únic: lasanya de carn

 

Postres: peça de fruita

Plat únic: potatge de cigrons

 

Postres: pastís de pastanaga

Primer: amanida d’estiu

 

Segon: pollastre amb curri i verdures

 

Postres: peça de fruita

Primer: sopa de verdures

 

Segon: lluç al forn

 

Postres: peça de fruita

 

Plat únic: pasta carbonara

 

Postres: smoothie de plàtan i maduixes

Berenar

Torrada amb oli i pernil salat

 

Formatge fresc amb nous

Llet + barreta de cereals

Macedònia de fruita

Mató amb nous

Llesca de pa amb tres peces de xocolata

Iogurt + fruita

Sopar

Amanida de llenties

 

Llom amb allada amb guarnició a triar

Remenat de bolets, ou i espàrrecs de marge

Bròquil gratinat i bistec de vedella

Sèpia a la planxa amb allioli

Amanida d’arròs amb salsa de iogurt

Albergínies farcides amb tonyina

Com es prepara?

TEMAS
{{freetag}}

Vols publicar un comentari? Registra't o Inicia sessió

Publicar

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre

Mónica naranjo

Los síntomas aparecen frecuentemente después de la ingesta de productos que contienen lactosa.

Respondre

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre
Danone utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar la seva experiència de navegació, realitzar tasques d'analítica i mostrar continguts d'acord als teus interessos. Si continues navegant, entenem que acceptes la nostra política de cookies.