CONSELLS PER A QUE ELS MÉS PETITS SIGUIN MÉS INDEPENDENTS

Creixement

Des del moment en què sabem que ens convertirem en pares o mares, sorgeix en nosaltres un instint protector amb el nostre fill que dura per sempre. Tot i això, a mida que els petits van creixent, hem d’aprendre a deixar anar la cordar poc a poc, a donar-los més independència, a donar-los la possibilitat de fer les coses per sí mateixa… En definitiva, a fomentar la seva autonomia. Com podem fer-ho? A partir de quina edat es pot compensar a desenvolupar l’autonomia infantil? Aquí et deixem alguns consells!

L’autonomia dels nens

L’autonomia és l’educació cap a la independència. Si volem que els nostres fills es converteixin en el dia de demà en persones responsables i autònomes, l’ideal és que comencen a inculcar en ells aquestes qualitats des de la infància. Òbviament els nens necessitaran la nostra ajuda per poder fer una infinitat de coes durant el seus primers anys de vida, però poc a poc serà suficient amb la nostra supervisió a mida que ells van aprenent a fer les coses solets.

Un dels errors que solem cometre com a pares i del que no acostumem a ser conscients és anticipar-nos a les accions dels nens. Per pressa, per falta de paciència o simplement perquè subestimem la capacitat dels nostres fills, al final acabem fent certes tasques per ells: lligar-los els cordons de les sabates, fer els seus deures, prendre certes decisions… L’única forma que existeix per a què els petits comencin a ser més autònoms és deixar que facin, que fallin i que aprenguin.

Consells per reforçar l’autonomia infantil

Encara que no t’ho creguis, podem inculcar l’autonomia en els nostres fills des de que son bebès. La qüestió és valorar per quines activitats poden començar i com podem ajudar-los. Aquí tens alguns consells per reforçar l’autonomia infantil:

Valora la capacitat del teu fill

Com dèiem, pot ser que l’estiguis subestimant i creguis que no és capaç de fer ell mateix alguna tasca que li assignis. O al contrari, pot ser que encara no hagi après suficient I l’estiguis pressionant.

Deixa que s’equivoqui

Això és quelcom que hem d’anar aprenent a assimilar, especialment quan els nens comencen a créixer i arriben a les edats més o menys complicades de l’adolescència. Encara que nosaltres pensem que la decisió que han pres no és la més encertada o preveiem que tindrà un resultat negatiu, ells necessiten prendre les seves pròpies decisions, equivocar-se i aprendre. Per tant, és ideal que els aconsellem sense arribar a impedir que ells prenguin la decisió.

Explica’ls com es fa

Ja siguin tasques com recollir la taula, vestir-se ells solets, preparar-se l’esmorzar, fer el llit… Primer hem de demostrar com es fa. Recorda que els nens desenvolupen el seu aprenentatge quan són petits a través de la imitació, tu seràs el seu millor exemple!

Anima’l

Com tots, els nens no neixen sabent-ne. Cada pas és un petit assoliment, per això és convenient que els motivem i els animem per seguir practicant fins que la tasca els hi surti bé.

Escolta’l i tingues paciència

Resol els seus dubtes, encara que et pregunti el mateix diverses vegades i hagis de repetir l’explicació. T’animem també a que tinguis paciència inclús en aquells moments en que tinguis pressa. Probablement hagis escoltat al teu petit repetir en diverses ocasions això de “ho faig jo sol que ja soc gran”, oi que sí? Doncs endavant! Deixa que ell mateix ho intenti, és una senyal de motivació i per tant l’estarem ajudant a fomentar la seva autonomia.

Activitats per reforçar l’autonomia infantil

Com hem dit, podem fomentar l’autonomia infantil des de que són bebès. Per exemple, a l’hora de menjar. A partir dels sis mesos els nens ja poden combinar aliments sòlids amb la lactància. Podem oferir-los trossos de menjar fruita, pasta, galetes…) adaptats al seu puny perquè ells solets puguin posar-se’ls a la boca I menjar.

A mida que creixin els anem deixant que ell solets facin activitats del dia a dia com:

Recollir les seves joguines

Començant pel més bàsic, que és posar-les a la seva caixa o bagul, i avançar poc a poc amb la netejar: passar un drap per l’escriptori, escombrar el terra…

Fer el llit

Inculcar-los l’hàbit de fer el llit abans de marxar a l’escola als matins pot tenir un resultat positiu. Ensenya’ls com doblegar els llençols I com cobrir el coixí. Els hi portarà bastanta pràctica, però val la pena!

Hàbits d’higiene

Començant per rentar-se les dents ells solets. Després podem avançar cap a aprendre a l’hora de banyar-se, per exemple… Ensenya’ls a ensabonar-se i esbandir-se i deixa que ho facin ells mateixos.

Vestir-se

Les preses matineres faran que vulguis lligar-li tu les sabates i apujar-li la cremallera de l’abric per sortir pitant de casa. Ho entenem, no vols arribar tard a l’escola ni a treballar, però podem deixar que ho facin sols. A més, pensa que és fundamental, perquè a l’escola s’hauran de lligar les sabates després de tant córrer i jugar hauran de posar-se i treure’s l’abric diversos cop durant el dia, així com entrin i surtin del pati. Allà no hi seràs tu per fer-ho, oi que no?

Preparar-se el berenar

És una bona forma d’introduir-los a la cuina, perquè el berenar no sol necessitar de plats complicats. Ensenya’ls a preparar-se una tassa de cereals amb llet, un entrepà o a pelar la fruita... Pots començar també per oferir-los el berenar amb utensilis adaptats per a ell, com un got amb una obertura perquè pugui beure’s el suc solet sense que li caigui o un Danonino, un làctic divertit i adaptat als nens per a què puguin manejar-lo i prendre-se'l ells solets.