MENÚS SALUDABLES PER A NENS

Nutrició

Pot para que et trobis amb el menú d’un restaurant que té opcions menys recomanables. Poden incloure pasta amb salsa que contenen moltes calories, carns arrebossades i fregides, patates fregides, hamburgueses... i molts cop no inclouen vegetals ni altres aliments saludables per als nens. I això té lògica: moltes vegades busquem que els aliments cridin l’atenció dels nens i se’l mengin sense posar-hi pegues. Això mateix es repeteix en alguns casos també a casa: a causa del ritmo de vida que tenim per exemple, els aliments precuinats agafen un protagonisme important, gràcies a la seva rapidesa de preparació.

Si aquest patró es repeteix de forma constant es pot crear sobrepès i fer que als nens els hi faltin alguns nutrients essencials per la seva alimentació.

Què podem fer per fomentar una alimentació saludable en els nens?

Primer, donar exemple com a adults: prenent-nos el nostre temps per comprar i cuinar aliments saludables i menjant-los davant d’ells des de que son petits. Això no te perquè implicar molt temps a lla cuina: es poden elaborar menús saludables amb poc temps. Les llegums cuites, verdures en conserva i verdures i fulles ja tallades son una bona solució.

Un altre recurs per anar més ràpid seria destinar un o dos dies a la setmana a cuinar i planificar el que menjarem durant la setmana.

L’estructura d’un menú saludable per a un nen és la recomana el plat de Harvard: 50% de vegetals, 25% d’aliment proteic i 25% d’hidrats de carboni.

Us portem 12 idees de menús saludables i senzills per a nens que compleixen les proporcions recomanades del plat. No oblidis ajustar la mida de les racions a l’edat del nen!

  • Una porció de lasanya de verdures (espinacs, ceba i pebrots) amb carn picada + amanida
  • Hummus amb crudités (Carbassó, pastanaga) i filet de lluç
  • Paella amb gambes, sípia i verdures (tomàquet, ceba, mongetes i pebrots)
  • Salmó amb mongetes verdes i arròs integral
  • Amanida de mongetes amb pebrot, tomàquet, olives i formatge feta
  • Pasta al wok amb pollastre, pastanaga, xampinyons, ceba i pebrots
  • Quinoa amb dauets de tofu, carbassó i albergínia
  • Cuixa de pollastre amb moniato al forn i amanida
  • Crema de carbassa i patata, orada al forn
  • Truita de carbassons i patata (2 ous)
  • Amanida de pasta integral amb ou dur, canonges i tomàquets cherry
  • Guisat de llenties amb verdures (pastanagues, tomàquet, ceba, pebrot, carbassa)
  • És important variar els plats al llarg de la setmana per introduir cada grup d’aliments seguint les recomanacions que pots trobar aquí.

    Aquests plats es transformaran en menús complets acompanyats d’aigua com a beguda principal i fruita o un làctic com a postres.

    Danonino és ideal per a completar el menú dels més petits, junt amb el formatge fresc baix en greix que és font de calci i Vitamina D, a més que a ells els hi encanta.