Volem continuar cuidant les vaques com ho feien els meus avis: practicant el pasturatge.

Águeda, Granja Familiar Capón Holstein

A Ribeira Sacra, on la terra i el cel s’uneixen sota la llera dels rius Sil i Miño, hi ha la granja familiar de pasturatge Capón Holstein, dirigida per Águeda Capón.

Són tres generacions ja les que han crescut i s’han criat a la granja. Els orígens es remunten a 70 anys enrere, quan l’avi de l’Águeda, Manuel Capón, va comprar set vaques en alletament. El seu objectiu era tractar les vaques amb les màximes atencions, alimentant-les exclusivament de la pastura de les terres confrontants, per produir llet de qualitat i, d’aquesta manera, mantenir la seva família.

“La història d’aquesta granja comença als anys cinquanta. El meu avi cuidava set vaques lleteres amb una alimentació basada exclusivament en el pasturatge.”

La generació següent no va trigar a obrir-se camí: el seu fill Manuel, amb només 17 anys, va agafar les regnes de l’explotació. I amb ell van arribar nous reptes: augmentar el nombre de vaques i construir noves instal·lacions per convertir la petita granja en un negoci familiar, mantenint la pastura com a base de l’alimentació de les vaques.

Als anys vuitanta, per aprofitar al màxim la productivitat de les terres de la manera més sostenible, la família va començar a fer ensitjament d’herba i a oferir a les vaques cereals combinats amb l’alimentació de pasturatge. Des de l’any 1987 fins avui, els pares de l’Águeda han estat al capdavant de la granja.

“He decidit posar-me al capdavant de la granja i, amb l’ajuda de la meva parella, continuar el llegat familiar. Volem dedicar-nos a cuidar les nostres terres i les nostres vaques.”

Després d’acabar els seus estudis de veterinària i treballar en diferents comunitats exercint aquesta professió, Águeda Capón forma part de la nova generació de ramaders, al capdavant de la granja Capón Holstein. Ho fa al costat de la seva parella, Miguel Expósito Rodríguez, que l’acompanya en la seva vocació: cuidar les terres en les quals va néixer, les vaques amb les quals es va criar i l’entorn que la va veure créixer. L’amor pel seu llegat familiar, assegura, és el que realment la fa mantenir-se al capdavant de la granja.