“Treballo els 365 dies de l’any. Per això, tenir l’ajuda de la meva germana i de la meva mare és tan important”

Verónica, granja familiar Las Llamas (Astúries)

La Oteda és un petit poble d’Astúries que té només uns 60 habitants. És un dels pocs indrets a Espanya en els quals la ramaderia es continua practicant de la manera més tradicional, com es fa a la granja Las Llamas, on trobem la Verónica, ramadera i responsable de la granja des del 2002.

“Les circumstàncies familiars van fer avançar el moment de posar-me al capdavant de la gestió de la granja. M’encanten els animals, el poble, la tradició familiar… Per això sóc ramadera.”

L’humil origen d’aquesta empresa es remunta uns 60 anys enrere, quan els avis paterns de la Verónica es van interessar pel món de la ramaderia. Després de la mort del seu avi amb només 57 anys, el seu pare es va posar al capdavant de la granja i va apostar per augmentar el nombre d’animals. Però llavors es va posar malalt i la Verónica va decidir agafar les regnes de la granja amb l’ajuda de la seva mare.

“Agafar les regnes de l’explotació no va ser fàcil, no tenia experiència en la gestió de la granja ni era el moment més propici anímicament.”

Davant d’aquesta situació, la Verónica admet que prendre la decisió no fou fàcil. Però es tractava del negoci familiar, en el qual havien esmerçat molts esforços i fet noves inversions per millorar les instal·lacions en els darrers anys. I, d’altra banda, hi havia la seva profunda vocació i amor per la ramaderia. Tot això la va portar a agafar les regnes de la granja, amb l’ajuda fonamental de la seva mare, la seva germana i la seva parella.

“El més dur és gestionar el temps, és una feina que requereix jornada completa els 365 dies de l’any. Per això, tenir l’ajuda de la teva família és tan important.”

Gestionar una granja no és una tasca senzilla, reconeix l’Águeda.
“El més dur és gestionar el temps, és una feina que requereix jornada completa els 365 dies de l’any. Per això, tenir l’ajuda de la teva família és tan important.”
“És una feina molt exigent i, per això, cada vegada som menys ramaders al gremi. Però també, alhora, som més professionals.” L’Águeda parla amb coneixement de causa, ja que no ha parat d’invertir per dotar la seva granja amb les millors infraestructures.
Els seus esforços i inversió s’han destinat no tan sols a ampliar la granja, sinó que també ha adquirit un carro mesclador, un tanc nou i sistemes d’estalvi d’energia, ha implementat millores d’il·luminació i ventilació a la nau, etc. Molt probablement aquesta és la raó per la qual la seva granja ha rebut diversos premis, com el premi al Millor Ramader 2011 i el premi a la Qualitat 2017.


“Les vaques requereixen atencions molt exigents, i totes les millores que fem acaben influint en la qualitat de la llet.”