{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

El calci és un mineral molt important per a l'organisme. Potser pel que és més conegut entre la població és perquè el calci és necessari per mantenir els ossos en condicions normals.

A diferència del que la majoria de persones creuen, aquest mineral, a part de als lactis, també es troba en molts altres aliments, com ara a la fruita seca, les llavors, els llegums, les verdures de fulla verda, les algues, etc. El més recomanable és seguir una alimentació variada i equilibrada, de manera que el calci a la dieta pugui provenir de diverses fonts.

Per posar-te un exemple pràctic, et donaré unes dades concretes amb què pots fer-te una taula d'aliments rics en calci (composició per ració de producte):

Aliments amb calci

Lactis:

- Llet sencera (1 got de 150 ml) 176 mg calci

- Iogurt natural (125 g) 188 mg calci

- 1 Densia (125 g) 500 mg calci

- Formatge de pasta dura tipus emmental (30 g) 315 mg calci

- Formatge de pasta tova tipus camembert, formatge de cabra (30 g) 100 mg calci

Carn, peix, ous:

- 1 llauna petita de sardines amb espines (100 g) 400 mg calci

- 1 llauna petita d'anxoves (100 g) 210 mg calci

- 1 ou (60 g) 43 mg calci

Fruita seca:

- 1 grapat d'ametlles o nous (25 g) 41 mg calci

- 4 o 5 albercocs secs (35 g) 20 mg calci

Llegums:

- 1 porció de llegums (150 g) 54 mg calci

Fruita i verdura:

- Bròquil (150 g) 73 mg calci

- Col verda (150 g) 88 mg calci

- Espinacs (150 g) 264 mg calci

Aquí pots veure la taula de composició sencera, i en aquest altre article trobaràs més informació sobre aliments rics en calci i sobre com te'ls has de prendre, per si t'interessa llegir-ho.

Però, sabies que no s'assimila de la mateixa manera el calci que contenen els lactis que el d'altres aliments, com ara el d'una llauna de sardines? De fet, només una part del calci que ingerim s'arriba a absorbir bé, la resta s'elimina.

El calci dels lactis és el que aprofita més bé l'organisme. Això es deu al fet que, a més de calci, els aliments lactis contenen vitamina D, que contribueix a l'absorció i la utilització normal del calci. També té altres funcions importants; per exemple, la vitamina D contribueix al funcionament normal del sistema immunitari, de les nostres defenses. La llista d'aliments que contenen vitamina Dés més aviat curta; a més dels lactis, en destaquen d'altres com el rovell d'ou o certs tipus de peix blau.

Per la seva aportació nutricional, un mínim d'1 iogurt al dia és una opció excel·lent per cobrir l'aportació que necessites d'aquests nutrients. El iogurt t'aporta proteïnes d'alta qualitat, una millor digestibilitat (perquè és un producte lacti obtingut després de la fermentació bacteriana de la llet) i, com hem vist, una interessant aportació de calci, que és el que més bé aprofita el nostre organisme. A totes aquestes propietats i beneficis del iogurt cal sumar-hi l'aportació energètica (calories) que, juntament amb el contingut en vitamina D, pots consultar a la taula anterior.

Gaudiu de tots els aliments rics en calci!

*Densia conté calci. El calci ajuda a reduir la pèrdua de mineral ossi en dones postmenopàusiques més grans de 50 anys. La baixa densitat de mineral ossi és un factor de risc de fractures per osteoporosi. L'efecte beneficiós s'obté amb un consum diari mínim de 1.200 mg de calci 

Com es prepara?