{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Cada segon es consumeix al món mitja tona de iogurt;1 per tant, es pot dir que és un aliment molt popular que no coneix fronteres i que ha aconseguit integrar-se en les cuines de tot el planeta: des del tzatziki grec fins al pollastre tandoori de l'Índia.

Però, sabies que inicialment els pastors búlgars l'utilitzaven per mantenir-se sans? Allà, el iogurt és un tema d'orgull nacional i fins i tot diuen que és el secret de la seva longevitat llegendària...

El descobriment accidental del quefir, una de les formes de iogurt més primitives

Tal com va passar amb les patates fregides, el pastís Tatin, el xampany i el rocafort, el descobriment d'una de les formes més primitives de iogurt va tenir lloc per casualitat: fa milers d'anys, les tribus de pastors protobúlgars van adonar-se d'una transformació increïble de la llet.2

En aquella època, els pastors solien transportar la llet en bosses fabricades amb estómacs de cabra. Durant els viatges calorosos de l'estiu, es van adonar d'un fenomen estrany: en un període de 48 hores, el líquid adquiria consistència i un sabor lleugerament agredolç. Així és com els pastors nòmades van descobrir el principi de la fermentació de la llet quallada, que va donar lloc al quefir.

Del quefir al iogurt búlgar: una recepta cada vegada més sofisticada

Els pastors búlgars van continuar perfeccionant la seva recepta. Al llarg de tot el país, cada regió va desenvolupar la seva pròpia tècnica per quallar la llet i, gràcies a tota aquesta creativitat, va néixer el iogurt búlgar, una crema densa, ferma, que es desfà a la boca i que, en la presentació tradicional, fins i tot es pot tallar amb un ganivet.

La recepta tradicional va ser un èxit rotund. Per elaborar-la, els pastors escalfaven la llet durant una hora en una paella plana o bé al bany maria en una cassola amb aigua amb sal. Després la deixaven al rebost a una temperatura d'entre 40 °C i 42 °C, perquè es refredés i per aturar el procés de fermentació, i així és com obtenien el preuat iogurt.

Molt més endavant, el procés es va professionalitzar perquè complís la normativa de sanitat i seguretat, sobretot amb la fundació de la Central Lletera de Sofia el 1940.

El iogurt búlgar: el secret de la longevitat dels pastors?

Cal destacar que la relació de Bulgària amb el iogurt no s'acaba aquí: el 1905, un jove investigador búlgar, Stamen Grigorov, va descobrir que hi havia determinats microorganismes responsables de convertir la llet en iogurt, els Lactobacillus bulgaricus o bacil búlgar.

La identificació d'aquesta soca va suscitar la curiositat d'Élie Metchnikoff, premi Nobel de Medicina el 1908 i sotsdirector de l'Institut Pasteur. Va ser ell qui es va dedicar a estudiar el possible vincle entre el consum regular de iogurt i l'excepcional longevitat dels pastors búlgars. Va formular la hipòtesi que la llet fermentada ajudava a reduir els problemes de digestió i que limitava la proliferació dels bacteris responsables de l'envelliment.

Tot i que no s'ha arribat a trobar una explicació per al secret dels ancians centenaris de Bulgària, molts investigadors han continuat estudiant els beneficis del consum diari de iogurt. El iogurt búlgar —a diferència de la llet sense fermentar i sense pasteuritzar5—pot haver ajudat a millorar la llegendària salut dels habitants de les muntanyes balcàniques.

El Festival del Iogurt, una gran festa a Bulgària

El Festival del Iogurt, que se celebra al municipi de Tran5 cap al final de juny i el començament de juliol, serveix per commemorar el plat nacional de Bulgària. Els visitants del festival participen en una competició de productes lactis on fan gala de la creativitat dels seus iogurts casolans. Es tracta d'un esdeveniment molt rellevant en un país que produeix més de 200 000 tones de iogurt cada any.

Iogurt DANONE, fruit dels 90 anys d'experiència de DANONE</h2>

El iogurt DANONE, que ja forma part de la història de la companyia, és un dels productes estrella de DANONE, que acumula 90 anys d'experiència en el procés de la fermentació.

La companyia també es dedica a investigar les interaccions que hi ha entre els cultius de microorganismes i la microbiota i a aprofundir cada dia més en els seus coneixements sobre iogurt i nutrició.

 

Fonts

1http://www.planetoscope.com/Produits-laitiers/1843-consommation-mondiale-de-yaourts.html

2http://www.yogurtinnutrition.com/wp-content/uploads/2015/01/yini_infographie_timeline_fr.pdf

3http://www.produits-laitiers.com/article/connaisssez-vous-le-kefir

4http://www.who.int/nutrition/publications/guidingprin_nonbreastfed_child_fr.pdf

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3859987/

6http://bnr.bg/fr/post/100428955/la-ville-de-tran-celebre-le-yaourt-bulgare

Com es prepara?