{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMAS
{{freetag}}

{{articleCapitalLetter()}}

TEMAS
{{freetag}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

Durant milers d'anys, els éssers humans de tot el món han fermentat aliments.1 Hi ha nombroses raons per fermentar aliments, que van des de la seguretat alimentària fins a la prolongació del seu període de validesa. 2 En l'actualitat, amb les normes de processament d'aliments tan estrictes i la tecnologia de refrigeració, els motius per a la fermentació d'aliments tenen més relació amb el sabor i la textura.

Per tant, és un bon moment per redescobrir quins són els aliments fermentats. Igual que el formatge, el iogurt, el pa i el vi, que sens dubte ja coneix, què li sembla tastar altres productes menys coneguts com ara el quefir, la cervesa de gingebre o fins i tot el kombucha? Emprenguem un viatge de descoberta a través de la diversitat dels aliments fermentats, tant d'origen vegetal com d'animal, que ens ofereix el món.

El te fermentat que balla sobre la llengua: el kombucha

Primer, parlem del kombucha! El kombucha, produït mitjançant la fermentació de te dolç amb un cultiu de llevat i bacteris, té més de 2000 anys d'història!3

La seva popularitat va créixer a Europa durant el darrer segle4 i té un sabor lleugerament agre. Encara que aquest te fermentat no és per a tots els gustos, l'efervescència natural del procés de fermentació estimula les papil·les gustatives i fa que la beguda sigui una mica més agradable per al paladar.

L'aliment fermentat de les muntanyes del Caucas: el quefir

El nostre viatge continua per les muntanyes entre el mar Negre i el mar Caspi on el quefir, la beguda de llet fermentada, té els seus orígens. El quefir, que originàriament es preparava en bosses de pell de cabra5, s'elabora a partir de grans de quefir, una combinació de bacteris, que inclou bacteris d'àcid làctic, i llevats amb una estructura de tipus coliflor de proteïnes i polisacàrids.6

El quefir és lleugerament més espès que la llet, encara que no tant com el iogurt i té un sabor àcid lleugerament carbonatat. 7

Vegetals fermentats amb un toc picant: el kimchi

L'aliment fermentat amb un toc picant... és el moment de presentar-li el kimchi! El kimchi, un clàssic de la cuina oriental, especialment de Corea, és una barreja de verdures fermentades. Sovint s'elabora amb col xinesa, diverses varietats de raves i una quantitat generosa de xili en pols, gingebre i sal. Existeixen centenars de versions diferents de kimchi, totes elles amb un equilibri de sabors picants, dolços, salats i àcids en diferents graus, i amb una textura cruixent distintiva.

Un aliment fermentat de Vietnam: el nuoc-mam

El nuoc-mam, popular a Vietnam, és una salsa de peix picant. El nuoc-mam, elaborat a partir de la barreja d'anxoves i sal en barrils de fusta, i de la seva fermentació posterior, és la salsa de color marró fosc que s'obté quan es premsa el peix fermentat. Habitualment s'utilitza com a salsa per picar i és el complement perfecte per a un altre producte estrella oriental: els rotlles de primavera.

Una beguda fermentada: la cervesa de gingebre

Quina millor manera d'acompanyar els aliments fermentats que amb una cervesa freda de gingebre! La cervesa de gingebre, que es va originar a Anglaterra al segle XIX, s'elabora mitjançant la fermentació natural de gingebre preparat en aigua amb l'ajuda d'un cultiu iniciador conegut com a «planta de la cervesa de gingebre», encara que es pot elaborar a partir de la simbiosi entre el llevat i els ferments de Lactobacillus (les espècies del qual s'utilitzen en l'elaboració del iogurt).

Iogurt: un producte lacti fermentat que es troba a tot el món

Sabia que...? Abans de convertir-se en un aliment bàsic mundial, es creu que el iogurt es va descobrir per error l'any 5000 aC a la Mesopotàmia.8 Al llarg dels segles, molts països han desenvolupat les seves pròpies receptes de iogurt, inclosos el iogurt a l'estil búlgar, lassi (l'Índia), amasi (Àfrica), kumis (Mongòlia), viili (Finlàndia) i molts d'altres.

En l'actualitat, també pot trobar el nostre iogurt DANONE en moltes varietats, sabors i textures. Tots ells són el resultat d'un procés de fermentació que hem estat estudiant durant 90 anys amb els cultius vius i el saber fer que hem desenvolupat. I si creu que ja ho sap tot sobre aquest aliment tradicional, per què no prova el nostre qüestionari divertit sobre el iogurt?

1 http://www.fao.org/docrep/x0560e/x0560e05.htm

2 Ibid.

3 Troitino, Christina. "Kombucha 101: Demystifying The Past, Present And Future Of The Fermented Tea Drink". Forbes. Consulta: 10-04-2017

4 Ibid.

5 Prescott; Harley; Klein. Microbiology (7a ed.). Londres: McGraw–Hill. p. 1040. ISBN 978-0-07-110231-5.

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3833126/

Kowsikowski, F. i Mistry, V. (1997). Cheese and Fermented Milk Foods, 3a ed., vol. I. F. V. Kowsikowski, Westport, Conn., ISBN 0-9656456-0-6.

8 Don Tribby. Yoghurt. Chapter 8 in The Sensory Evaluation of Dairy Products. Eds. Stephanie Clark, et al. Springer Science & Business Media, 2009 ISBN 9780387774084 Pàgina 191

Com es prepara?

TEMAS
{{freetag}}

Vols publicar un comentari? Registra't o Inicia sessió

Publicar

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre

Mónica naranjo

Los síntomas aparecen frecuentemente después de la ingesta de productos que contienen lactosa.

Respondre

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre