{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMAS
{{freetag}}

{{articleCapitalLetter()}}

TEMAS
{{freetag}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

Els fermentats són en boca de tothom: no se'n deixen d'enaltir les virtuts com a aliments senzills, naturals i sans, que fins i tot susciten interès entre la comunitat científica. Ara bé, què hi ha exactament darrere de la fermentació, que és un procés descobert ja fa molt de temps? A continuació analitzarem detalladament els aliments fermentats (com el iogurt, la xucrut i el vi) i els beneficis que ens aporten. També descobrirem més coses sobre els seus aliats secrets: els microorganismes que són la clau d'aquesta moda gastronòmica...

Els aliments fermentats: el resultat d'una tècnica de conservació natural molt antiga

Quan no hi havia neveres per preservar els aliments, es feien malbé molt de pressa. Però, què passa amb la cervesa, el vi, la xucrut, el kimchi, el formatge o el iogurt? Doncs que tots aquests aliments fermentats han passat per un procés en què els bacteris (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus en el cas del iogurt), presents de manera natural o afegits, troben un entorn propici per proliferar gràcies als sucres, que converteixen en àcid làctic. Així neutralitzen els microorganismes nocius que, d'altra manera, afavoririen l'aparició de floridura i la deterioració dels aliments.1  

Així doncs, la fermentació no deixa de ser un mètode natural de conservació dels aliments que es va descobrir fa milers d'anys. D'altra banda, els seus múltiples beneficis l'han convertida en l'última tendència en salut.

Els aliments fermentats tenen un gust molt més intens

Durant la fermentació, els aliments experimenten canvis químics que en modifiquen el sabor de manera dràstica. En el cas de la fermentació làctica, aquest efecte que produeix la conversió dels sucres i midons en àcid làctic és molt conegut i valorat pels amants del característic gust que en resulta: agre, àcid i pronunciat.2

La fermentació fa que els aliments siguin més saludables

Cada vegada se sap més del cert que els aliments fermentats també poden tenir més propietats funcionals i nutricionals per la transformació de substrats i la formació de compostos bioactius o biodisponibles.3

Fa molt de temps que la fermentació s'utilitza com a mètode natural de conservació dels aliments. Com hem vist, els aliments i les begudes sotmesos a un procés de fermentació aporten múltiples beneficis a la salut i a la nostra alimentació. Per no parlar d'un altre dels seus beneficis: fermentar els nostres propis aliments a casa és una manera excel·lent d'evitar el malbaratament del menjar!

Per als qui tenen problemes per digerir la lactosa, la fermentació del iogurt redueix els nivells d'aquest sucre

La lactofermentació és un procés essencial en la fabricació del iogurt. No només el dota de la típica acidesa que tant ens agrada, sinó que, a mesura que els microorganismes vius s'alimenten del sucre present a la llet (en forma de lactosa), l'àcid làctic resultant també fa que la llet es coaguli, i la conseqüència és aquesta consistència cremosa que tots coneixem i que ens encanta.

I no només això: amb els iogurts i la llet fermentada totes les persones que tenen problemes per digerir o tolerar la lactosa poden estar molt més tranquil·les A causa del contingut de lactasa (un enzim que ajuda a descompondre el sucre de la llet) present als ferments del iogurt.

 

 

Fonts

1 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/9781119962045.ch22/summary
2 http://www.fao.org/docrep/x0560e/x0560e10.htm
3 L. Marco, Maria. Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond

Com es prepara?

TEMAS
{{freetag}}

Vols publicar un comentari? Registra't o Inicia sessió

Publicar

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre

Mónica naranjo

Los síntomas aparecen frecuentemente después de la ingesta de productos que contienen lactosa.

Respondre

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre
Danone utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar la seva experiència de navegació, realitzar tasques d'analítica i mostrar continguts d'acord als teus interessos. Si continues navegant, entenem que acceptes la nostra política de cookies.