Història del iogurt

10000 AC

El iogurt i els homes de les cavernes

Es creu que el iogurt es va començar a consumir entre el 10000 i el 5000 aC.

És probable que el primer iogurt es fes per casualitat a Mesopotàmia entorn del 5000 aC, quan es van domesticar per primera vegada animals productors de llet. S’estima que entorn l’any 2000 aC, aproximadament la meitat de la població humana estava acostumada a prendre productes lactis.

8500 AC

El iogurt i el munyiment

Els humans han consumit llet de diferents animals (cabres, ovelles, vaques) durant almenys els darrers 10000 anys. Els vestigis més antics del munyiment per part d’humans daten d’entorn el 8500 aC (a l’Àfrica i a l’Orient Mitjà) i el munyiment està estretament lligat a la domesticació d’animals per part dels humans. El iogurt es va originar com una manera de fermentar la llet per conservar-la.

3000 AC

El iogurt i la cultura antiga

Les arrels del iogurt són antigues…

El iogurt ha estat un element essencial de la cuina àrab, turca, índia i russa durant segles. Els historiadors coincideixen en general que el iogurt i altres productes a base de llet fermentada es van descobrir accidentalment com a conseqüència de l’emmagatzematge de la llet mitjançant mètodes primitius en climes càlids.

600 AC

El iogurt i Abraham

Alguna gent pensa que els secrets de la llet fermentada els va revelar un àngel a Abraham. El patriarca devia la seva fecunditat i longevitat a aquesta poció… durant més de 175 anys!

500 AC

El iogurt i les dones

Hi ha indicis que vinculen el iogurt als inicis de la cosmètica femenina. El iogurt s’ha utilitzat com a producte de bellesa (netejador/humectant per a la pell) des d’entorn del 2000 aC.

950

El iogurt i el poble turc

Durant milers d’anys, el iogurt ha estat un element indispensable a les taules turques, i és que allà s’aprecia moltíssim el iogurt. Els escriptors turcs de l’Edat Mitjana esmentaven amb freqüència el iogurt com un tipus d’aliment saludable. La paraula iogurt podria provenir d’una paraula turca que significa quallar o espesseir.

1211

El iogurt i Ghenghis Khan

Es diu que Genghis Khan, el fundador de l’imperi mongol, alimentava el seu exèrcit amb kumis, una llet fermentada que era un component essencial de la dieta mongol i que ell creia que donava bravesa als seus guerrers.

1539

El iogurt i Francesc I

Suposadament, un metge turc va curar el rei francès Francesc I d’una misteriosa malaltia intestinal donant-li iogurt. Després de recuperar-se, el metge va marxar de Constantinoble i es va endur el secret de la fabricació.

1670

El iogurt i els viatgers turcs

Es creu que el iogurt és originari de Turquia.

Es pensa que els viatgers turcs el van introduir a altres parts del món. Els immigrants turcs van introduir el iogurt als Estats Units al segle XVII.

1908

El iogurt i la medicina

En el folklore popular, es vincula el consum de iogurt amb la longevitat.

En efecte, a Bulgària la gent tenia una vida més llarga que la mitjana, i molts nadius creuen que es deu a les grans quantitats de productes lactis cultivats que consumien. Al final del segle XIX, Ilià Metxnikov, un científic rus que treballava a l’Institut Pasteur, guanyador del Premi Nobel de Medicina el 1908, va publicar les seves teories sobre els beneficis potencials del iogurt.

1919

El iogurt i la industrialització

La primera producció industrialitzada de iogurt s’atribueix a Isaac Carasso, el 1919 a Barcelona. També va introduir el iogurt als Estats Units i una gamma de iogurts amb gustos de fruita en la dècada següent.

1925

El iogurt i el diccionari

Les paraules "yaourt" i "yoghourt" van aparèixer al diccionari francès " Petit Larousse " a 1925.

1954

El iogurt i els EUA

El iogurt va ser un aliment popular a l’Orient Mitjà durant milers d’anys, i ha estat un element essencial de la dieta a l’Europa Oriental.

Ha guanyat una considerable popularitat als Estats Units en els últims quaranta o cinquanta anys, conforme a una tendència general respecte als aliments ecològics, cultivats i amb una gran densitat de nutrients.