{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Iogurt, iogur, yoghurt, iogourt o fins i tot iagurt. Hi ha una gran vacil·lació ortogràfica a l’hora d’anomenar (i sobretot d’escriure) iogurt. L’IEC no vacil·la. Només accepta com a escriptura correcta del terme la forma iogurt,unaadaptació del francès yaourt que, al seu torn, prové del terme turc yo?urt.

Història d’una paraula: el iogurt

Totes les històries són dobles: la història en si, és a dir, el conjunt d’esdeveniments ocorreguts, i la història de com aquests fets van arribar a tenir un nom. La història dels productes també és la història de com van arribar a tenir el nom amb què els coneixem.

En el cas del iogurt, els orígens del producte es difuminen. La procedència d’aquest aliment va més enllà dels límits en què la història es torna imprecisa. No en podem identificar amb seguretat un inventor, ni tan sols un origen geogràfic. És probable que el iogurt sorgís de manera espontània, per simple contaminació. Diversos pobles antics utilitzaven bots fabricats amb pells de cabra per transportar líquids, com ara l’aigua o la llet. Una teoria bastant estesa és que el iogurt devia sorgir de forma involuntària, quan es transportava llet en un bot en què habitaven cultius de Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, els bacteris responsables de la fermentació de la llet que dóna com a resultat el iogurt.

Al començament del segle XX la popularitat del iogurt va començar a créixer extraordinàriament arreu del món, entre d’altres coses gràcies a la tasca d’investigació i de difusió que en va fer l’eminent microbiòleg rus Ilià Métxnikov, premi Nobel de medicina

Etimologia del iogurt

L’origen del producte entra dins del camp de l’especulació, però sí que podem rastrejar l’origen del terme i, per tant, la història de com va passar de l’aspecte accidental al cultural. La paraula iogurt prové de Turquia. El terme yo?urt ésuna derivació del verb obsolet yo?urmak, que vol dir “pastar”.

La lletra ? es transcrivia habitualment com a gh a la transliteració llatina abans de l’any 1928, quan es va canviar l’alfabet àrab pel turcollatí. En turc modern aquesta lletra gairebé no es pronuncia, cosa que genera una pronunciació /j?:?urt/ semblant a la forma francesa (yaourt) del terme.

Iogurt: Les arrels de la confusió

El Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans és clar: l’única grafia correcta per designar aquest producte és iogurt, amb i llatina i t final. Cal evitar, doncs, grafies com ara yogurt o iogourt, que no són pròpies del sistema gràfic català. Segurament el dubte més freqüent a l'hora d'escriure iogurt és la vacil·lació amb el terme yogurt.És probable que per influencia del terme castellà.

El iogurt per arreu d’Espanya

És possible que la grafia d’aquesta paraula generi una mica de confusió a Espanya, atès que en castellà és yogur, amb i grega i sense t final. De fet, en les altres llengües de l’Estat, hi ha similituds i discrepàncies. Per exemple, en euskera, se’n diu jogurt (com el català, conserva la t final). En canvi, en gallec, se suprimeix la t igual que en castellà: iogur; però, en canvi, transforma la y (que no existeix en gallec) en el diftong io-.

Com es prepara?