{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Sabies que l’aigua és el principal element del nostre planeta? Això és el que evidencia la gran massa de color blau que s’aprecia des de l’espai, un color que distingeix el nostre planeta. Alguna vegada t’has preguntat quin recorregut fa l’aigua a la natura? Com es produeix la pluja? T’expliquem pas a pas el cicle de l’aigua!

En què consisteix el cicle de l’aigua

T’ho hagis plantejat o no, l’aigua que veiem als rius, als llacs, als rierols, als mars i als oceans no sempre és la mateixa. L’aigua està en moviment constant, i passa d’un estat a un altre mitjançant diferents reaccions naturals. El cicle de l’aigua ens ajuda a entendre com es formen els núvols, per què es produeixen les precipitacions o d’on provenen els flocs de neu.

Perquè tot aquest procés canviant es produeixi, l’aigua ha de fer tot un viatge que consta de diferents fases que t’expliquem a continuació.

Fases del cicle de l’aigua

Evaporació

Amb la calor del sol, l’aigua dels rius, els llacs, els mars i els oceans s’evapora i puja cap a la superfície terrestre.

Condensació

L’aigua evaporada puja, es refreda i es condensa a l’aire formant els núvols, que no són més que la unió de milers de gotes diminutes d’aigua.

Precipitació

Les gotes d’aigua es refreden i es condensen, formant gotes més gruixudes que acaben caient en forma de pluja, neu o calamarsa, depenent de la temperatura.

Infiltració

Quan les precipitacions arriben al terra, part d’aquesta aigua penetra a la superfície de la terra i passa a formar part de la capa subterrània. Part d’aquesta aigua torna després a l’atmosfera mitjançant l’evaporació o bé passa a formar part d’elements com els aqüífers.

Escolament

Un terme que fa referència als mètodes pels quals l’aigua de pluja llisca per la superfície de la Terra. Gran part d’aquesta aigua passa als corrents dels rius i des d’allà fa cap al mar.

Circulació subterrània

L’aigua circula per sota de la superfície terrestre, de manera semblant al fenomen de l’escolament. Aquesta fase es produeix a causa de la gravetat.

Fusió

Una fase que es produeix a causa de l’acció de la calor. L’aigua en estat sòlid (gel) passa a ser líquida. El pas d’un estat a un altre es produeix a partir dels 0 °C. És el que coneixem com a desglaç, un fenomen que els últims anys s’està accelerant als casquets polars del planeta a causa de l’acció del canvi climàtic.

Solidificació

El procés invers al que hem vist abans. Es produeix quan la temperatura disminueix fins a quedar per sota dels 0°. A través de la solidificació, l’aigua en estat líquid passa a ser sòlida.

Les fases del cicle de l’aigua no ocorren una única vegada, sinó que es produeixen constantment: quan s’acaba el cicle, torna a començar. Tot i que es tracta de l’element que més abunda al nostre planeta, hem de cuidar-lo i evitar malgastar-lo, ja que és un bé preuat que garanteix la vida i que escasseja en moltes zones del planeta.

Sabies que…?

  • El 70 % de la Terra està coberta d’aigua, però només el 3 % és aigua dolça.
  • Les gotes de pluja en realitat no tenen forma de llàgrima, com acostumem a pensar, sinó que més aviat semblen una esfera aixafada?
  • L’aigua constitueix el 60 % del cos humà.
  • Gran part de l’aigua que prenem al dia no procedeix de l’aixeta, sinó de fruites i verdures, dos tipus d’aliments que estan formats per un 70-90 % d’aigua.
  • L’aigua Font Vella és una aigua 100 % sense impureses. Cada dia es fan més de 300 controls de qualitat.

Com es prepara?