{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Pot ser que llegint o parlant sobre les característiques de l’aigua hagis sentit alguna vegada a parlar d’aquesta característica i que, no obstant això, no tinguis gaire clar a què fem referència quan parlem de la duresa de l’aigua. A simple vista no es pot apreciar, però sí en la composició, perquè la duresa està relacionada amb la concentració de minerals que conté cada tipus d’aigua. Hi ha alguna classificació? Com podem mesurar la duresa de l’aigua i saber la quantitat de minerals que conté? T’aclarim tots els teus dubtes!

Què és la duresa de l’aigua?

Quan parlem de la duresa de l’aigua ens referim a l’alta concentració de minerals que conté, pel que fa a la suma de sals de magnesi i calci, particularment. Aquesta quantitat s’expressa en mesures equivalents de carbonat de calci (CaCo3) i està molt relacionada amb la qualitat de l’aigua, atès que la duresa pot repercutir negativament en els nostres electrodomèstics a causa dels dipòsits de calç que s’hi poden formar.

Com es pot mesurar la duresa de l’aigua?

L’aigua es pot classificar en diferents tipus depenent de la concentració de sals de magnesi i calci que contingui:

  • Aigua tova
  • Aigua mitjana
  • Aigua dura
  • Aigua molt dura

Aigua tova

És la que té una concentració inferior als 50 mg/l de carbonat de calci.

Aigua mitjana

És la que té una concentració que varia entre els 60 i els 100 mg/l de carbonat de calci.

Aigua dura

És la que té una concentració que varia entre els 100 i els 200 mg/l de carbonat de calci.

Aigua molt dura

És la que té una concentració que supera els 200 mg/l de carbonat de calci.

*Dades de la Fundació Aquae

Per conèixer aquestes quantitats podem fer un test de mesurament, disponible en botigues específiques. Es tracta d’un test amb un mesurador i diferents reactors químics que ens ajudaran a calcular-ne la duresa.

Primer hem de recollir la quantitat indicada de l’aigua que volem mesurar en el mesurador. Després hi afegim les gotes dels reactors que vénen al kit per ordre. Les gotes de l’últim envàs seran les que determinin la duresa: hem d’afegir-hi gotes fins que l’aigua recollida es torni blava. Cada gota es tradueix en un nivell de duresa, motiu pel qual, si tenim en compte la classificació anterior, podem esbrinar el valor sense problemes.

Com és la duresa de l’aigua a Espanya?

La duresa de l’aigua varia depenent de la regió del país: l’aigua de les ciutats costaneres i de les illes és més dura que la d’altres zones, a causa de la proximitat del mar. En canvi, les províncies interiors tenen un tipus d’aigua més tova.

D’aquesta manera, podem observar que regions com ara Alacant, Barcelona, Palma de Mallorca o Múrcia tenen una aigua molt dura. Però en comunitats com Madrid, Extremadura o Castella i Lleó, en canvi, l’aigua és tova.

Com afecta la duresa de l’aigua el nostre dia a dia?

L’aigua dura influeix sobretot en l’ús d’electrodomèstics com la rentadora, perquè si la duresa és alta, es generen sals insolubles que produeixen més escuma del que és habitual, cosa que fa necessari utilitzar més detergent per rentar les peces de roba.

La duresa de l’aigua i l’alimentació

L’ideal és que els valors de duresa de l’aigua estiguin compensats. A l’hora de cuinar per als nens, considerem que el millor és fer-ho amb una aigua equilibrada, sobretot quan es tracta de nadons.

Podem utilitzar Font Vella per preparar els biberons o per elaborar dietes pobres en sodi. Té una mineralització feble i un 0 % d’impureses, de manera que no cal bullir-la abans de preparar el biberó.

Com es prepara?