{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Només hi ha una resposta: perquè l’aigua és essencial per a la vida i ens pot ajudar a compensar les pèrdues que es produeixen amb la suor i l’orina, a mantenir les funcions físiques i cognitives normals i a regular la temperatura corporal.

La recomanació és beure’n uns 8-10 gots al dia (2,5 l) depenent de l’edat,  però a l’estiu, amb la calor, és molt important parar atenció a les necessitats d’hidratació i garantir els 2,5 litres d’aigua, perquè per la sudoració hi perdem molt de líquid.

El mecanisme de la sudoració és el que fem servir per refrigerar-nos i refredar el cos de manera natural. El nostre organisme té una temperatura normal d’uns 37 °C. Quan pateix un sobreescalfament, ja sigui perquè fa molta calor o perquè fem exercici, comencem a suar per mitjà de la transpiració. Durant la transpiració, els vasos sanguinis de la pell s’obren i deixen sortir el fluid pels porus. Aquest fluid es compon de diversos elements, però fonamentalment és aigua. A mesura que la suor es comença a generar, la pell es refresca, cosa que al seu torn refrigera la sang i l’interior de l’organisme.

Ara bé, és aconsellable compensar aquesta quantitat d’aigua, perquè quan la quantitat de líquid que elimina el cos és superior a la quantitat que ingereix, es poden arribar a produir petits quadres de deshidratació. I hem de fer-ho abans de tenir la sensació de set.

Això és especialment important en els nens, perquè no tenen ben desenvolupat el mecanisme de la set, i en les persones grans, perquè han perdut aquesta sensibilitat i es deshidraten amb gran facilitat en dies calorosos. Com que no senten la set, no beuen, i els líquids no es reposen.

Existeix un mètode molt pràctic per saber si ens hidratem bé, que consisteix a observar el color de l’orina. Si l’orina és fosca i escassa, vol dir que hem de beure més aigua. Quan és clara i abundant, l’equilibri hídric és l’adequat.

Trucs per beure més aigua

1. Quan et despertis: deixa un got amb aigua a la tauleta de nit. Cada vegada que et despertis  pots fer-ne un glop, i acabar-la quan et llevis.
2. Ampolleta a la feina: tingues sempre una ampolla al teu lloc de feina i obliga’t a acabar-te-la abans d’anar-te’n a casa.
3. Ampolleta a la bossa: porta sempre al damunt una ampolla d’aigua; així et serà més senzill, perquè la tindràs sempre a mà. Ara venen ampolles de mides que caben a totes les bosses. 
4. Aprofita les noves tecnologies: posa’t una alarma al mòbil i així aniràs bevent al llarg de tot el dia.
5. Got d’aigua a casa: a casa, procura tenir sempre un got amb aigua a prop. D’aquesta manera venceràs la mandra d’anar a buscar aigua quan tinguis set.
6. Beu abans de dinar i de sopar: pots beure un got d’aigua abans del dinar i un altre abans del sopar, just quan t’asseguis amb el plat al davant.
7.  Aigua amb un toc de sabor

Ara hi ha algunes aigües minerals amb un toc de sabor però sense sucre ni calories. 

Més trucs aquí.

I recorda que, com passa amb tots els hàbits, fer-lo de manera gradual i continuada és la manera d’incorporar-lo a la teva rutina per estar sempre correctament hidratada. 

Com es prepara?