{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Tots coneixem la formulació de l'aigua, H2O, que fa referència als elements que la formen: dos àtoms d'hidrogen i un d'oxigen. Però més enllà d'aquesta idea general, també hem de saber que l'aigua que consumim pot contenir diferents minerals. Avui analitzem el sodi, un mineral present a l'aigua i sobre el qual probablement tens alguns dubtes. No et preocupis, som aquí per resoldre'ls!

Els minerals a l'aigua

Què és el sodi?

 El sodi és un mineral que el cos utilitza com a electròlit. És un mineral que també forma part dels ossos.

D'on procedeix el sodi?

El sodi procedeix principalment de dues fonts: l'aigua i els aliments. La font més popular que tots coneixem és la sal comuna, tant la que utilitzem a taula com la que forma part de la composició d'alguns aliments concrets de manera natural: la llet i els seus derivats (formatges, iogurts, mató), la carn, el marisc (pop, llagostins), el peix (sardines, lluç, anxoves) o certes verdures (api, bledes) en són alguns.

A més dels aliments, el sodi també és present a l'aigua, tant en la mineral com en la de l'aixeta. Per tant, aquest mineral passa al nostre organisme a través de l'alimentació.

Tots hem de controlar-ne els nostres nivells, però sobretot les persones que fan exercici amb freqüència, perquè la sudoració provoca la pèrdua de minerals (entre els quals el sodi), que després s'han de recuperar. Per això és tan important mantenir-nos hidratats abans, durant i després de l'exercici.

Quins tipus de sodi hi ha?

Pel que fa als diferents compostos de sodi, químicament parlant n'hi ha uns quants: el carbonat de sodi (utilitzat per fabricar sabons o tints), el bicarbonat de sodi (el que podem adquirir als supermercats), l'hidròxid de sodi (o sosa càustica, que s'utilitza en productes de neteja)… Però el que a nosaltres ens interessa només és un: el clorur de sodi (NaCI), més conegut com a sal comuna, que és a través de la qual el cos obté aquest mineral.

Els minerals a l'aigua

Els minerals compleixen una funció essencial en el cos: ajudar els músculs, els ossos i els òrgans vitals a funcionar correctament. Depenent del tipus d'aigua, aquesta contindrà més o menys quantitat d'un tipus de mineral o d'un altre. Els minerals més comuns que podem trobar a l'aigua són el sodi, el calci, el fluor, el magnesi, el ferro o el potassi.

La majoria d'aigües minerals naturals d'Espanya tenen una quantitat de sodi no significativa (d'uns 20 mg/l). Per això poden consumir-ne les persones que segueixen dietes baixes en sodi. Per entendre-ho millor, beure dos litres d'aigua mineral natural equival a 40 mg, un 2 % de la ingesta diària màxima recomanada en una dieta equilibrada.

I quina seria l'opció ideal a l'hora d'escollir un tipus d'aigua? Bàsicament, decantar-nos per una que sigui equilibrada, que ofereixi la quantitat recomanada de minerals i que, sobretot, estigui lliure d'impureses.

L'aigua mineral Font Vella compleix tots aquests requisits: conté les concentracions recomanades de sodi (menys de 25 mg/l), calci (de 25 a 100 mg/l) i fluor (menys de 0,3 mg/l). És un aigua equilibrada, lliure d'impureses, amb mineralització feble i indicada especialment per a la preparació d'aliments infantils i les dietes pobres en sodi. Font Vella col·labora amb l’Associació Espanyola de Pediatria.

Com es prepara?