{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMAS
{{freetag}}

{{articleCapitalLetter()}}

TEMAS
{{freetag}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

Les botigues s’omplen de guarniments de Nadal, als carrers de les grans ciutats es pengen els llums i tots comencem a pensar com decorarem casa nostra aquest any. Sí, efectivament: s’acosta el Nadal! A més de la decoració i de fer la llista dels regals, potser ja has començat a pensar què cuinaràs. Entre la Nit de Nadal, el dia de Nadal, Cap d’Any i el dia de Reis, hi ha tants dinars i sopars per organitzar!

Entre les moltes opcions que tens de receptes nadalenques senzilles i econòmiques, el capó o pollastre farcit al forn és un dels segons plats que més triomfen, sens dubte, durant aquestes dates. Ara t’explicaré com es fa el millor!

Pollastre farcit al forn

Per preparar un pollastre farcit per a aquest Nadal (posem que per a 4 o 6 persones) tens dues opcions: farcir un pollastre sencer d’1,5-2,5 kg de pes o farcir un pit de pollastre sense os per persona. I per a aquesta segona opció pots fer servir la pell del mateix pollastre per embolicar el pit farcit i lligar-lo amb fil de cuinar o un escuradents. Fer-ho directament amb els pits és més senzill i, sobretot, requereix una cocció molt més ràpida (30 minuts més o menys) que un pollastre sencer, però aquí t’explicaré la manera tradicional, amb el pollastre sencer. Vegem‑ho!

Netejar el pollastre

Òbviament, el primer pas és netejar el pollastre, tant per fora (possibles restes de plomes i brutícia) com per dins (vísceres). Si has de desossar el pollastre necessitaràs ganivets molt ben afilats, fil de cuinar i, sobretot, molta paciència (la pràctica i l’experiència també ho condicionen). Si ja el compres desossat, també és aconsellable que en netegis l’interior perquè, encara que avui dia es venen molt nets, no va malament assegurar-nos que no hi queda cap resta.

Preparant els condiments

Quan tinguis el pollastre desossat i net, l’has de salpebrar. Tingues en compte que el pollastre sencer és una peça molt gran i que estàs fent un plat per a diverses persones, així que l’hauràs de condimentar bastant perquè no quedi insípid. I, arribats a aquest punt, pots començar a preparar el farciment. N’hi ha una infinitat d’opcions! A continuació et proposo diverses idees de farciments per a 4-6 persones:

  • Prunes i ametlles: 100 g de prunes seques, 100 g d’ametlles, 1 ou, 100 g de formatge ratllat, orenga al gust, 2 grans d’all, sal i pebre al gust.
  • Fruita seca, bolets i fruita vermella: 200 g de pit de pollastre (a més del pollastre sencer), 4-5 pomes, 400 g de bolets variats, fruita vermella o fruites del bosc al gust, 400 g de castanyes, 10 dàtils, 100 g d’ametlles o pinyons, 1 cullerada de paté, canyella mòlta o nou moscada al gust, pebre negre, oli d’oliva i sal.
  • Fruita seca al iogurt: aquesta recepta de pollastre amb fruita seca dóna un toc suau i lleuger al pollastre farcit. Ja veuràs!
  • Pollastre farcit de poma, prunes seques i nous: un dels plats típics de Nadal més triats a les nostres cuines. Sens dubte, la poma dóna un toc deliciós a la fruita seca.
  • Farciment barreja de dolç i salat amb torró de Xixona: una combinació increïble, ja veuràs! Per fer-lo necessites aproximadament 100 g de torró de Xixona, sal, pebre negre, oli, 200 ml de crema de llet o iogurt i 100 ml de caldo de pollastre. Molt més innovadora que l’anterior!
  • Api, cansalada i nous: necessitaràs 200 g de cansalada o bacó tallat a trossets petits, 100 g de mantega, 4 cebes blanques picades, 6 tiges d’api picat ben fi, 150 g de nous picades, 300 g de farina de galeta, 100 g de flocs de civada i 2 ous batuts.

Consells per farcir el pollastre

Què et semblen aquesta mitja dotzena d’opcions?

Quan el farciment estigui cuit, et recomano que no el fiquis tot dins del pollastre, sinó que en reservis una mica a part (al final veuràs per què).

Una vegada cuits els ingredients i farcit l’interior del pollastre, cus la part de sota amb fil de cuinar. El més autèntic serà que lliguis el pollastre amb la seva forma original, és a dir, amb les cuixes i les ales enganxades al cos.

Amb el forn calent a aproximadament 180 ºC (per dalt i per baix), col·loca el pollastre a mitja altura amb els pits cap amunt i deixa que comenci a fer-se. Transcorreguda més o menys mitja hora, hauràs de “regar” el pollastre amb algun líquid, és a dir, tirar-hi per sobre aigua, vi negre, vi ranci, caldo de pollastre, suc de taronja natural, mandarina o llimona, un vi de Porto o un Pedro Ximénez, o algun altre alcohol (tingues en compte que s’evaporarà) com ara conyac, cava, moscatell o cervesa negra, per exemple. En aquest moment (passada mitja hora), i perquè no hi hagi risc de cremar-lo per fora i que no es faci per dins, és millor que abaixis el forn a aproximadament 140-160 ºC.

Depenent del forn (la capacitat i la potència), caldrà que li donis la volta un parell de vegades durant la cocció.

El temps de cocció del pollastre farcit depèn de diversos factors, com ara el tipus de forn o la mida del pollastre i del farciment, però, aproximadament, calcula que necessitaràs un mínim d’una hora de temps per cada quilo de pes. És a dir, per 3 kg de pes de carn, per exemple, necessitaràs 3 h de cocció o més.

També és fonamental que cada 40 minuts o 1 hora vagis regant el pollastre amb el suc de cocció que hagis triat dels que t’he comentat abans.

Quan estigui ben cuit, l’hauràs de servir en porcions individuals. El millor és servir un tros de la carn de pollastre farcit, juntament amb una mica del farciment cuit sol (que havies reservat abans) i una mica del líquid de cocció resultant per acompanyar com a salsa. Per presentar-lo a taula, també pots col·locar el pollastre farcit sencer sobre una safata nadalenca ben maca i, a partir d’aquí, servir les racions individuals. Gaudeix d’un pollastre farcit nadalenc inoblidable!

Com es prepara?

TEMAS
{{freetag}}

Vols publicar un comentari? Registra't o Inicia sessió

Publicar

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre

Mónica naranjo

Los síntomas aparecen frecuentemente después de la ingesta de productos que contienen lactosa.

Respondre

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre
Danone utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar la seva experiència de navegació, realitzar tasques d'analítica i mostrar continguts d'acord als teus interessos. Si continues navegant, entenem que acceptes la nostra política de cookies.