{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Rep el nom d’allioli (a base d’all i oli) aquella salsa deliciosa que acompanya carns, rostits, arrossos i també alguns peixos i mariscos. Els ingredients són mínims: all i oli —tal com ho indica el nom—, una mica de sal i, si de cas, unes gotes de llimona, però l’elaboració requereix una autèntica destresa culinària.

L’allioli, també anomenat ajoaceite o ajiaceite en altres localitats com Múrcia, Albacete, Granada o Castelló, es consumeix fred (els ingredients han d’estar a temperatura ambient abans de la preparació), tot i que de vegades també s’utilitza per elaborar plats gratinats al forn.

Per fer un allioli perfecte és recomanable tenir un morter fondo (si és de ceràmica, millor) i una mà de morter de fusta de boix.

Hi ha gent que a la preparació hi afegeix un o dos rovells d’ou, però en aquest cas es tractaria d’una maionesa amb all. La salsa allioli autèntica ha de tenir un color groguenc i no pas blanquinós com el de la maionesa.

També, de vegades, al principi de l’elaboració, s’hi afegeix un raig de vinagre perquè lligui millor i no es talli. En altres ocasions, al final s’hi pot posar unes quantes gotes de llimona. L’allioli és perfecte per acompanyar les botifarres picants, l’arròs a banda valencià, els peixets malaguenys, el bacallà ab burrida balear i les patates rostides. Hi ha una versió catalana d’aquesta salsa que té molt d’èxit que consisteix a afegir-hi codony. En altres llocs, l’allioli es “perfuma” amb olives o anxoves picades i també amb tàperes.

Com fer un allioli perfecte pas a pas

Ingredients: 6 grans d’all, 250 ml d’oli d’oliva, unes quantes gotes de suc de llimona, un pessic de sal.

  1. Pela els grans d’all i posa’ls al morter. Aixafa’ls ben bé i tira-hi un pessic de sal.
  2. Afegeix-hi l’oli d’oliva a poc a poc, remenant el conjunt contínuament, fins a obtenir una salsa espessa i ferma.
  3. Posa-hi unes quantes gotes de llimona i, quan la salsa estigui ben lligada, afegeix-hi unes quantes gotes d’aigua.

Com es prepara?