{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMAS
{{freetag}}

{{articleCapitalLetter()}}

TEMAS
{{freetag}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

El fonoll és una verdura coneguda, sobretot, perquè té un contingut molt abundant en substàncies aromàtiques. De la varietat del fonoll comú, se n’utilitzen les llavors com a essència, per les propietats digestives que tenen, i la tija i les fulles picades i el bulb com a verdura. L’ús culinari i el cultiu d’aquesta planta estan molt arrelats en països com Itàlia, on en cultiven una varietat dolça amb finalitats comercials (fonoll de Florència).

La millor temporada per degustar el fonoll és durant els mesos d’hivern i de primavera, i és ideal perquè aporta una aroma característica als plats on en posem. Té un gust semblant al de l’api, encara que amb un toc anisat més marcat i aromàtic, sobretot si el consumim cru.

Pel que fa a les propietats nutritives, el fonoll té una aportació energètica molt escassa, tot i que sí que aporta fibra i algunes vitamines i minerals, com ara folats, vitamina B3, provitamina A i potassi.

No és fàcil trobar gaires receptes amb fonoll com a ingredient principal, però es pot tastar cru en amanides, al vapor, bullit i juntament amb altres verdures en moltes preparacions. De fet, al vapor o bullit (com qualsevol altra verdura), el fonoll és molt saborós i combina molt bé amb patates, com a ingredient de purés, amb una beixamel o en una salsa de formatge lleugera. A més a més, sí que es fa servir més sovint com a condiment, ben picadet,en molts plats, perquè els proporciona el seu particular toc anisat i els fa més fàcils de pair.

Sabent això, prepararem unes receptes amb fonoll! Per fer servir aquesta verdura a la cuina, en primer lloc n’has de treure les fulles seques externes i tallar la inserció de l’arrel. Ja ho tens preparat? Doncs som-hi!

Crema de fonoll amb iogurt i carabassa

Tasta-la! Es tracta d’una crema que combina la dolçor de la carabassa amb l’acidesa del iogurt i la frescor del fonoll.

Ingredients

(4 persones)

  • 750 g de carabassa pelada i tallada
  • ½ bulb de fonoll
  • 2 iogurts Oikos de Danone
  • 500 ml de brou de pollastre o de verdures
  • 1 ceba
  • ½ culleradeta de gingebre fresc picat ben fi
  • 10 g de mantega
  • 1 cullerada de llavors de fonoll
  • 1 rovell d’ou
  • ½ cullerada de farina de blat de moro
  • ametlla laminada
  • oli d’oliva
  • sal

Elaboració

Comença per torrar les llavors de fonoll en una paella, pica-les en un morter i reserva-les. Sofregeix el gingebre picat amb la mantega i una mica d’oli. Uns minuts després afegeix-hi la ceba i el bulb de fonoll, tallats a la juliana. Deixa que es facin durant uns minuts.

Paral·lelament, bat en un bol els iogurts, juntament amb el rovell de l’ou i la farina (perquè agafi consistència). Després, afegeix-hi el brou i barreja-ho bé. Afegeix la carabassa i una miqueta de sal a la ceba i el fonoll que s’estan sofregint, i deixa que es facin una bona estona, fins que la carabassa estigui tendra. Una vegada feta, bat la barreja. Afegeix-hi el iogurt amb el brou i deixa que es faci una mica més fins que arrenqui un bull lleuger. Corregeix la textura amb una mica més de brou (si cal), i corregeix-ho també de sal. Retira-ho del foc i serveix-ho, decorant la crema amb la pols de llavors de fonoll que has preparat al principi, un rajolí d’oli d’oliva i les ametlles laminades (si vols, torrades lleugerament en un cassó).

Crema de fonoll amb iogurt i patata

Com deia abans, el fonoll és molt saborós i combina molt bé amb la patata, així que ara veurem una altra idea de crema amb aquests ingredients.

Ingredients

(4 persones)

  • 1 bulb de fonoll
  •  2 patates mitjanes
  • 1 pastanaga
  • 1 ceba
  • 1 iogurt Danone
  • 500 ml de brou de verdures o aigua
  • 100 ml de nata líquida per cuinar
  • oli d’oliva
  • pebre
  • sal

Elaboració

Renta, pela i talla a trossets totes les verdures. Pica molt fi el bulb de fonoll. Amb una mica d’oli, en una cassola salta a foc fort un parell de minuts el fonoll. Després, afegeix-hi la pastanaga, la ceba i la patata. Salpebra-ho i deixa que es faci uns minuts, fins que s’estovin les verdures. Afegeix-hi el brou de verdures (per anar bé, fins a cobrir-ho) i, quan trenqui el bull, afluixa el foc i deixa que es faci fins que les verdures estiguin toves. Tritura-ho, afegint-hi una mica més de brou si és necessari. I recorda! Sempre en podràs afegir més si cal, però si t’has passat serà més difícil de corregir… Quan hagis obtingut la textura desitjada, afegeix-hi el iogurt i la nata líquida i torna-ho a batre. Si vols, ho pots deixar bullir una miqueta més. Serveix la crema calenta, condimenta-la i... gaudeix-ne!

Crema de fonoll amb iogurt, porros i poma

Com ho veus? T’animes a tastar-la? Igual que les dues anteriors, el gust d’aquesta crema és molt agradable, fresc i aromàtic.

Ingredients

(4 persones)

  • 3 porros
  • 1 bulb de fonoll
  • 1-2 pomes
  • 1 iogurt Danone
  • 1 culleradeta d’herbes provençals
  • 500 ml de brou de verdures o aigua
  • oli d’oliva
  • pebre
  • sal

Elaboració

En primer lloc, renta bé els porros, el fonoll i la poma. Treu la part verda dels porros i talla’n la part blanca a rodanxes. Retira les branques més verdes del fonoll i trosseja tant el fonoll com la poma. En una olla o una cassola sofregeix els porros un parell de minuts amb una mica d’oli. Afegeix-hi el fonoll i les herbes provençals i, més endavant, incorpora-hi la poma. Salpebra-ho. Cobreix-ho amb el brou, afluixa el foc i deixa que es faci uns minuts, fins que les verdures estiguin ben tendres (15-20 minuts). Incorpora-hi el iogurt. Tritura-ho amb una batedora i ajusta la quantitat de brou segons si vols una textura més o menys densa.

Qualsevol de les cremes les pots prendre soles o bé decorar-les abans de servir-les amb infinitat d’ingredients: pa torrat o fregit, tonyina, cibulet picat, anxoves, una branqueta de menta, fulles de fonoll, etc. Això ja depèn dels gustos! Ja saps per quina de les tres receptes començaràs?

Com es prepara?

TEMAS
{{freetag}}

Vols publicar un comentari? Registra't o Inicia sessió

Publicar

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre

Mónica naranjo

Los síntomas aparecen frecuentemente después de la ingesta de productos que contienen lactosa.

Respondre

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre
Danone utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar la seva experiència de navegació, realitzar tasques d'analítica i mostrar continguts d'acord als teus interessos. Si continues navegant, entenem que acceptes la nostra política de cookies.