{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Et ve de gust un plat de pasta? Prova uns espaguetis a la carbonara i deixa’t seduir per la cremositat de la seva salsa.

Què és la salsa carbonara?

La salsa carbonara és una de les salses utilitzades més habitualment per acompanyar un plat de pasta i normalment s’acostuma a utilitzar amb espaguetis o macarrons. El seu origen és italià i la paraula carbonara sol denominar el plat de pasta amb la salsa.

Es creu que el nom carbonara prové de la paraula carbó, perquè damunt del plat s’afegeix pebre negre.

La recepta original conté només tres ingredients: ou, bacó i formatge parmesà, tot i que hi ha diverses variants depenent dels ingredients extres que hi afegim, com ara la ceba, els xampinyons, el pebre negre...

La major part de salses carbonara tenen un quart ingredient, la nata líquida, que els dona un toc extra més cremós. La cremositat també es pot aconseguir afegint iogurt a la salsa una vegada preparada.

El secret d’una bona salsa carbonara rau en el control correcte de la temperatura de l’ou, que no ha d’estar excessivament cuit.

Com es prepara la salsa carbonara

Per començar, enrosseix lleugerament el bacó, que després hauràs de barrejar amb els ous batuts i el formatge. Pots tallar el bacó a tires fines, o bé a dauets.

Afegeix aquesta barreja als espaguetis, remena-la enèrgicament i serveix-la immediatament. És important fer la barreja just després de colar la pasta, ja que encara està calenta i l’ou no es cuinarà excessivament.

Evita escalfar els espaguetis una vegada estiguin barrejats amb la salsa carbonara, perquè, si ho fas, l’ou quedarà bullit i perdrà la suculència.

És una salsa pensada per servir-la al moment i així aconseguir una textura i un gust perfectes.

Hi ha moltes variants d’aquesta salsa. Per exemple, pots afegir-hi all mentre enrosseixes el bacó, per aromatitzar més el plat. Pots incorporar un gra d’all sencer durant la cocció del bacó i després retirar-lo del plat, per aconseguir una lleugera aroma d’all.

Una segona variant consisteix a afegir pebre negre acabat de moldre a la salsa, just abans de servir-la a taula. Opcionalment, pots provar-ho amb pebre blanc i, fins i tot, afegir-hi un raig d’oli de tòfona una vegada feta la barreja.

On hi ha més variants és en la utilització de l’ou. A la recepta original només se n’utilitzen els rovells, però hi ha gent que prefereix utilitzar l’ou sencer o bé utilitzar-ne un de sencer i un rovell. És qüestió de gustos, les tres opcions són boníssimes.

Com s’han de bullir els espaguetis

Primerament, posa aigua a bullir amb sal. Recorda’t de tapar el recipient on bulls la pasta; així arribarà abans a la temperatura per bullir.

Quan l’aigua bulli, afegeix-hi la pasta amb compte i cou-la els minuts indicats a l’envàs del fabricant, més o menys temps segons si la prefereixes al dente o més cuita.

Quan colis la pasta, recorda’t de reservar unes cullerades de l’aigua de cocció per afegir-les a la pasta escorreguda juntament amb un rajolí d’oli d’oliva. La combinació de l’oli d’oliva i l’aigua de cocció de la pasta faran que els teus espaguetis quedin separats i sucosos.

Què es pot fer amb salsa carbonara

Per excel·lència, és una salsa ideal per a un plat de pasta i habitualment s’utilitza per a espaguetis, macarrons o tagliatelle, encara que la combinació més coneguda és amb espaguetis.

També es pot utilitzar per acompanyar un filet de pollastre a la brasa i, fins i tot, afegida a una base de pizza.

També podem utilitzar aquesta salsa per acompanyar uns nyoquis o bé unes patates rostides al forn.

A la cuina, tot és qüestió d’imaginació, així que prova aquesta salsa carbonara amb algun dels teus plats: segur que sorprendràs tots els teus convidats!

Com es prepara?