{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMAS
{{freetag}}

{{articleCapitalLetter()}}

TEMAS
{{freetag}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

En les darreres dècades hem pogut apreciar grans canvis en la indústria gastronòmica i alimentària respecte al segle passat. La barreja de cultures i sabors, juntament amb l’evolució de la ciència i la tecnologia, ha generat tota una nova gamma d’aliments.

En les darreres dècades hem pogut apreciar grans canvis en la indústria gastronòmica i alimentària respecte al segle passat. La barreja de cultures i sabors, juntament amb l’evolució de la ciència i la tecnologia, ha generat tota una nova gamma d’aliments.

Darrerament, la indústria alimentària s’està situant cada vegada més en la tendència fast good, concepte que sorgeix del conegut fast food, però que té com a objectiu satisfer el client que no té gaire temps per als seus àpats i que no està disposat a renunciar a la salut i a la qualitat.

En relació amb aquest concepte, heu sentit a parlar de la impressora d’aliments?

Impressora d’aliments 3D

L’última revolució gastronòmica ja ha arribat a Espanya. La impressió de menjar en 3D ja ha començat a fer les primeres passes i tot apunta que aquesta nova tendència ha emergit per quedar-se.

Probablement, si haguéssim dit als nostres avis, quan eren joves, que amb els anys un robot de cuina ens prepararia el guisat, no s’ho haurien pas cregut. Una cosa similar ens passa ara quan es planteja la pròxima revolució gastronòmica: les impressores d’aliments 3D. Sembla ciència ficció o una pel·lícula de la NASA, oi? De fet, l’agència aeroespacial està estudiant la possibilitat que els seus astronautes utilitzin aquesta tecnologia durant les missions espacials. Fins i tot al nostre país ja es treballa amb aquesta tecnologia en restaurants d’alta cuina.

Però, què és i com funciona una impressora d’aliments?

A grans trets, una impressora d’aliments és una màquina que pot transformar receptes digitals en plats comestibles i saborosos. La majoria d’impressores d’aliments 3D presents al mercat apliquen la variant FDM (modelatge per deposició fosa), amb un sistema d’extrusió de pasta a través d’una xeringa, que funciona de manera semblant a una impressora convencional de tinta, però amb un únic broc gran que difon el material pastós. El material pastós es va acumulant per capes fins que forma les estructures de menjar tridimensionals.

Impressió de menús a les llars

El pas següent seria traslladar a les llars aquesta tecnologia utilitzada a la restauració.

Aquest és l’objectiu d’una empresa espanyola amb la seva impressora, que disposa de càpsules o contenidors d’aliments, prèviament triturats, que, mitjançant la superposició en capes, elaboren plats molt atractius a la vista. Es pot elaborar una gran varietat de plats com ara pizza, pasta, hamburgueses (de carn i de verdures), quiche, patates fregides, nuggets (de carn i de cigrons), pa de pessic, galetes o puré de patates.

En l’actualitat, aquesta impressora ja pot preparar plats per a tres o quatre comensals, està connectada a Internet per wifi i funciona a través d’aplicacions mòbils. De fet, té una pantalla tàctil per la qual es pot accedir a un receptari. També pots programar l’hora d’inici de la cocció, perquè tinguis el plat a punt en arribar a casa.

Sens dubte, aquesta tecnologia representa tota una revolució a la cuina: una impressora 3D que, literalment, crea plats a punt per ser consumits. Però també ho va ser, en el seu moment, el forn microones. A Espanya, quan van sortir al mercat, molta gent deia: “Jo ja tinc forn, per a què en vull un altre?” Doncs bé, ara hi ha forns microones a totes les llars i amb un preu cada vegada més econòmic. És probable que d’aquí a poques dècades passi el mateix amb aquestes impressores 3D per a aliments.

Aquesta tecnologia, però, no vol substituir la cuina convencional, sinó combinar-la amb les tècniques tradicionals per oferir més possibilitats gastronòmiques. La idea és que, d’aquí uns anys, les impressores de menjar 3D produeixin una gran varietat d’aliments amb valors nutricionals personalitzats i que es puguin recrear receptes a partir de cartutxos congelats. 

T’animaries a imprimir el teu menú? Què et sembla la idea?

Com es prepara?

TEMAS
{{freetag}}

Vols publicar un comentari? Registra't o Inicia sessió

Publicar

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre

Mónica naranjo

Los síntomas aparecen frecuentemente después de la ingesta de productos que contienen lactosa.

Respondre

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre