{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Cols, com ara el bròquil o la coliflor; arrels, com la pastanaga o l’api; fulles, com l’enciam o les bledes; fruits, com l’albergínia o els pebrots; flors, com la carxofa… La llista d’hortalisses i verdures que trobem quan anem a comprar és molt àmplia, però, les sabem presentar sempre de manera atractiva? Com les podem preparar?

En aquest apunt veurem algunes idees de receptes de verdures per a nens i nenes!

I és que ens interessa que tota la família, també els petits, mengin verdura, com a mínim una ració, tant per dinar com per sopar.

Les propietats que tenen són múltiples: les verdures i les hortalisses són aliments que ens aporten vitamines, minerals i fibra que, amb molt poc greix, aporten molt poques calories, però, això sí, amb un gran contingut d’aigua i antioxidants.

Malauradament, la dieta espanyola actual, sobretot la dels més joves, presenta un baix o nul consum de verdures. Per evitar-ho, és fonamental que tota la família en doni exemple i que acostumi la mainada a menjar aquests aliments des de ben petits.

També és preferible que triem verdura de temporada. En aquest cas, a la tardor i a l’hivern podem trobar, entre d’altres, carabassa, mongeta tendra, coliflor, carxofa, bròquil, bledes, moniato, albergínia, carabassó, pebrots, bolets o espinacs. D’aquesta manera, si variem les verdures depenent de l’època de l’any, consumir-ne serà més amè, oi?

També és important alternar el consum de verdura crua amb el de verdura cuita, perquè així ens assegurem que obtenim en més bon estat totes les vitamines i els minerals. I és que algunes, com la vitamina C, es destrueixen parcialment amb la cocció.

Com podem presentar les verdures crues? No pensem només en amanides, tot i que n’hi ha de tota mena, també podem optar per consumir verdura crua en forma de liquats, gaspatxo, sandvitxos (aquí teniu idees per a 10 sandvitxos ràpids), snacks, wraps, etc. Per exemple, podem posar uns brots verds a l’entrepà de l’esmorzar o podem tallar diferents hortalisses crues i menjar-nos-les acompanyades d’una salsa de iogurt o d’un hummus de cigrons.

I com podem presentar les verdures cuites? Podem optar per coccions com ara al microones, al vapor, bullides, al forn, a la papillota, a la planxa o a l’olla de pressió. Hem de tenir en compte, això sí, que per mantenir les propietats és important no passar-nos en la cocció, és millor deixar les hortalisses i les verdures al dente en comptes de molt cuites.

Us proposem algunes receptes per posar-ho en pràctica:

  • Pure de tatates amb amb taquets de pernil
  • Lasanyes i canelons: qui diu que han de ser sempre de carn picada? Amb verdures són plats deliciosos; per exemple, una lasanya d’espinacs. Te’n lleparàs els dits!
  • Wok: us proposem aquest wok de gambes i verdures amb fideus o aquest altre wok de llenties amb bolets, calamars i verdures.
  • Saltats: per exemple, aquest saltat de verdures amb pollastre.
  • Pastís d’albergínia i tomàquet amb orenga i formatge: ningú no pot resistir-se a aquesta recepta de pastís o lasanya que cada un pot fer de manera diferent. Consisteix a triar les verdures que més ens agradin i tallar-les a làmines molt fines; per exemple, albergínia, tomàquet, carabassó, bolets, etc. En un recipient apte per a forn, anem disposant capes alternes d’aquestes o altres verdures amb una mica de formatge, tonyina o pernil entremig. En acabar “les capes del pastís”, ho amanim tot amb una mica d’oli d’oliva, sal i orenga. Ho cuinem al forn a 180 °C una bona estona, uns 20-30 minuts, en funció del nombre de capes que hi hàgim posat. També podem coure-ho al microones, a màxima potència durant 10-15 minuts. El formatge es fondrà i les verdures quedaran exquisides! Proveu de fer-ho! 

Amb totes les opcions que tenim, ara ja no se’ns poden resistir les verdures!

Com es prepara?