{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Què és la salsa carbonara

La salsa carbonara és una de les salses utilitzades més habitualment per acompanyar un plat de pasta, i s’acostuma a utilitzar amb espaguetis. L’origen és italià i la paraula carbonara sol denominar el plat de pasta juntament amb la salsa.

Es creu que el nom carbonara prové de la paraula carbó, perquè s’afegia pebre negre damunt del plat.

La recepta original conté només tres ingredients: ou, cansalada i formatge parmesà, tot i que hi ha diverses variants depenent dels ingredients extres que hi afegim, com ara la ceba, els xampinyons, el pebre negre...

La majoria de salses carbonara tenen un quart ingredient, la nata líquida, que li dóna un toc extra més cremós.

El secret d’una bona salsa carbonara està en el control correcte de la temperatura de l’ou, que no ha d’estar excessivament cuit.

Com es prepara la salsa carbonara

Per començar, enrosseix lleugerament la cansalada, que després hauràs de barrejar amb els ous batuts i el formatge. Pots tallar la cansalada a tires fines, o bé a dauets.

Afegeix aquesta barreja a la pasta cuita, barreja-ho enèrgicament i serveix-ho immediatament.  

És important fer la barreja just després de colar la pasta, ja que llavors encara està calenta i l’ou no es cuinarà massa.

Evita escalfar la pasta una vegada barrejada amb la salsa carbonara. Si ho fas, l’ou quedarà bullit i ja no serà tan sucosa.

És una salsa pensada per servir-la al moment, i així aconseguir una textura i un gust perfectes.

Hi ha moltes variants d’aquesta salsa. Per exemple, pots afegir-hi all mentre enrosseixes la cansalada, per aromatitzar més el plat. Pots incorporar-hi un gra d’all sencer durant la cocció de la cansalada i després retirar-lo del plat.

Una segona variant consisteix a afegir pebre negre acabat de moldre a la salsa, just abans de servir-la a taula. Opcionalment, pots provar-ho amb pebre blanc i fins i tot afegir-hi un raig d’oli de tòfona una vegada feta la barreja. 

On hi ha més variants és en la utilització de l’ou. En la recepta original només s’utilitzen els rovells, però hi ha gent que prefereix utilitzar l’ou sencer o bé utilitzar-ne un de sencer i un rovell. És qüestió de gustos, les tres opcions són boníssimes.

Com es prepara la salsa carbonara sense nata

Amb nata o sense? Tot depèn de la textura que vulguem aconseguir.

Tot i que la recepta clàssica és sense nata, és habitual trobar aquesta salsa feta amb nata, que s’afegeix a la barreja dels ous, el formatge i la cansalada cuita. 

És recomanable utilitzar nata líquida per cuinar.

En la majoria de preparats comercials de salsa carbonara i en les cartes de restaurants és habitual trobar aquesta salsa amb nata líquida afegida.

En les variants amb nata líquida també es pot preparar la salsa amb ceba, que es talla a daus petits i es cou a foc suau. Posteriorment, es barreja amb la resta d’ingredients.

Què es pot fer amb salsa carbonara

És una salsa ideal per a un plat de pasta i habitualment s’utilitza per a espaguetis, macarrons o tallarines. Ara bé, la combinació per excel·lència és amb espaguetis.

També es pot utilitzar per acompanyar un filet de pollastre rostit a la graella i, fins i tot, per addicionar una base de pizza.  

També podem utilitzar aquesta salsa per acompanyar uns nyoquis o bé unes patates rostides al forn. 

A la cuina tot és qüestió d’imaginació, així que prova d’afegir aquesta salsa a algun dels teus plats, segur que sorprendràs tots els teus convidats!

Com es prepara?