{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Ja sabeu quines són les fruites de temporada que trobem ara per primavera? Doncsalbercocs, cireres, meló, nectarines, nespres, préssecs, prunes, síndria, taronja, gerds, groselles i maduixes principalment. Amb totes aquestes fruites de temporada, i d’altres, podeu preparar unes delicioses melmelades. Per on comencem?

Quan prepareu una melmelada o conserva casolana aromatitzareu tota la casa amb la deliciosa essència de la fruita que trieu per elaborar-la. Com que la prepareu a casa, aquesta melmelada no conté additius ni pectines afegides, tret de la pròpia pectina de la fruita.

Per això, la consistència d’una melmelada casolana és més líquida, més fluida respecte a una melmelada industrial. Però, alhora, aquesta consistència la fa molt útil i versàtil. És ideal per sucar-la en unes torrades, que podeu incloure de tant en tant en un esmorzar o berenar infantil, per decorar galetes, gelats, pastissos, o el que vulgueu! A més a més, si la feu vosaltres a casa la podeu adaptar al gust de la família: amb el gust que més us agradi, fins i tot fent barreges, més o menys dolça o àcida, amb trossos de fruita o sense, etc.

Quins ingredients necessitareu?

  • ½ kg de fruita de temporada: és important que la fruita estigui en el seu punt de maduració i que rebutgeu les parts passades o massa madures.
  • 1 tassa i ½ de sucre.
  • De manera opcional: una cullerada de suc de llimona. Us anirà bé per compensar la baixa acidesa natural de fruites com, per exemple, les maduixes o els préssecs. A més de compensar el seu gust, l’àcid de la llimona actua com a conservant.

Una vegada preparats els ingredients, la melmelada casolana té una elaboració molt senzilla. Això sí, requereix paciència, perquè és qüestió de temps.

Hi ha diferents mètodes de preparació de melmelada casolana, però el més comú és el següent:

Comenceu l’elaboració trossejant la fruita, prèviament rentada, a trossos mitjans i, sobretot, uniformes entre si. Una vegada tallada la fruita, poseu-la en un cassó gran, amb el suc de llimona, i deixeu-la coure a foc mitjà-baix (podeu afegir-hi una mica d’aigua si cal). El millor és anar remenant de tant en tant. Heu de tenir present que, perquè s’estovi, podeu necessitar més de mitja hora de temps, tot dependrà de la quantitat de fruita que hi poseu i de la mida. Just en aquest punt hi afegiu el sucre, continueu remenant de tant en tant, però, aquesta vegada, necessitareu que el foc estigui una mica més fort, fins que es dissolgui bé. Podeu optar per posar el foc viu i deixar-ho coure durant uns 20 minuts fins que estigui a punt, o bé a foc mitjà uns 45 minuts.

La melmelada es guarda immediatament, encara calenta, en un pot de vidre, idealment, per envasar-la. Per evitar haver d’esterilitzar-la, us recomano que la deseu a la nevera, per estar tranquils. També podeu congelar-la.

Veureu que la textura final és fluida, però quan es refredi serà més espessa i ja no estarà tan líquida. Gaudiu-ne!

Ja veureu que els nens estaran pendents d’acabar per ficar-hi el dit i llepar una mica de melmelada! I res millor que aprofitar i preparar alhora un pa de pessic amb iogurt i tastar-lo tots en família!

Com es prepara?