{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Veurem com podeu aprofitar-lo al màxim!

Hi ha diferents tipus de raïm, i s’utilitzen per al consum o per a l’elaboració de vi segons la seva composició.

Les varietats de raïm de taula, és a dir, les que es mengen fresques, tenen una acidesa baixa, són pobres en sucres i presenten certa mida, color i forma. Hi ha raïm de taula blanc, vermell i negre. D’entre tots, en destaca el raïm moscatell, la varietat més popular, de grans gruixuts i de color daurat, aroma delicada i gust dolç.

El raïm per a panses ha de tenir una textura suau. Les panses més apreciades s’obtenen de les varietats sense llavors, tot i que hi ha algunes varietats amb llavors. Les de gran qualitat que es destinen al consum directe han de ser grans i procedeixen del raïm moscatell; les varietats més petites i extraordinàriament dolces s’utilitzen en rebosteria i pastisseria.

Les varietats de raïm destinades a l’elaboració de vi o altres begudes són infinites, ja que aquest és el principal ús a què es destina la vinya. Aquestes varietats de raïm aptes per a l’obtenció de vi es poden classificar en negres i blanques, segons el color del vi que donen com a resultat. Contràriament al raïm de taula, el de vi ha de presentar una acidesa relativament alta i un contingut moderat de sucre.

Ja ho veieu, hi ha molts tipus de raïm diferents!

La composició nutricional del raïm també varia segons que es tracti de raïm blanc o negre, però en tots dos hi destaquen els sucres (més abundants en el raïm blanc) i les vitamines, com la B6 i la B9 o l’àcid fòlic. En el raïm, també hi abunden substàncies molt beneficioses per a la nostra salut, els anomenats compostos fenòlics, com els antocians, els flavonoides (com el resveratrol) i els tanins, amb acció antioxidant. Les panses, com que són deshidratades, concentren tots els nutrients, de manera que, pel mateix pes, aporten més fibra, vitamines i minerals, i també més energia.

Ara que ja sabem quins tipus de raïm hi ha i quines són les seves propietats nutricionals, és hora de veure les receptes! Més enllà del raïm com a postres, o en macedònia (amb poma és molt bo) o del raïm de la nit de Cap d’Any, de quines altres maneres podem prendre’n? Us deixo algunes idees:

  • Panses: constitueixen un aperitiu molt agradable i se solen vendre barrejades amb diferents fruites seques (ametlles, avellanes, etc.). Pel seu extraordinari gust dolç, les panses són molt útils com a ingredients de nombrosos productes de rebosteria i pastisseria, així com d’acompanyament o farciment de plats salats. Un contrast genial! Per exemple, ara que vindran les festes de Nadal, un gall dindi farcit de panses és deliciós!
  • Batuts: ja us he dit que el raïm és boníssim amb poma, així que per què no combineu aquestes dues fruites en un batut? També és ben bo el batut de raïm amb iogurt, maduixa i cirera o el batut de raïm, prunes i plàtan. M’encanten tots dos!
  • Com a ingredient en postres o pastissos: per preparar, per exemple, una deliciosa melmelada de raïm amb iogurt o aquests pastissos: pastís de raïm negre i pastís de raïm blanc i gerds.
  • Plats salats: el raïm és un acompanyament de luxe per a determinats plats salats, especialment els plats de caça: per exemple, un faisà amb raïm.
  • Raïms, pa i formatge, bon companatge! Diu el refrany que les dues coses juntes donen lloc a una combinació exquisida! I és veritat: en general, qualsevol raïm combina molt bé amb formatge, i el raïm moscatell sobretot amb el foie! L’heu tastat mai?
  • Most: molt conegut i apreciat és el most o suc de raïm, que s’obté de triturar i liquar els grans sencers de raïm amb pell i sense llavors. A diferència del vi, manté les propietats naturals de la fruita sencera i no porta alcohol. Al mercat el podem trobar sol o barrejat amb el suc d’altres fruites. L’agràs és el suc que s’obté a partir de grans de raïm immadurs, té un gust àcid i, en un condiment, pot substituir perfectament el suc de llimona o de vinagre.

 

Aprofita al màxim aquesta deliciosa fruita de temporada! És boníssima!

Com es prepara?