{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Normalment, quan parlem d’hidratació en la pràctica d’esport, la classifiquem en: hidratació abans, durant i després de l’entrenament. Per què? La raó és que les necessitats de l’organisme no són les mateixes en cada una d’aquestes situacions.

L’aspecte principal i més important és destacar que és imprescindible que durant tot l’any (però especialment a l’estiu) mantinguem un bon estat d’hidratació, i això només s’aconsegueix prenent prou líquid (aigua com a font principal, encara que també disposem de sucs naturals o infusions, entre altres begudes), fruites i verdures (que a més ens aportaran vitamines i minerals), i evitant líquids amb concentracions altes de soluts, com sucres i proteïnes.

Abans de la pràctica esportiva és important disposar d’aquest estat d’hidratació fantàstic de què acabem de parlar, a més d’haver begut aigua 30-60 minuts abans de començar l’activitat. D’aquesta manera reposem líquids que ràpidament perdrem amb l’exercici i la suor.

Una vegada ja estem totalment actius practicant esport, hem de continuar hidratant-nos. Depenent del tipus d’exercici que fem hem de prendre un líquid o un altre. Per exemple, si l’exercici que fem és aeròbic i fa que suem molt (com córrer), podem optar per alguna beguda isotònica que, a més d’aigua, ens aporta els minerals que haurem perdut, d’aquesta manera els reposem i tenim glucosa per mantenir els nivells de sucre correctes a la sang. En canvi, si estem fent sèries en un gimnàs, només caldrà prendre aigua, tot i que també va bé si reposem minerals. És recomanable prendre sovint petites quantitats de líquid (200-300 ml), per exemple cada 15-20 minuts.

Quan hàgim acabat l’activitat hem de tenir en compte que, a més d’aigua, hem perdut energia i proteïnes durant la pràctica d’esport. Per això també hem d’omplir les nostres «reserves energètiques i proteiques» bevent, per exemple, algun suc o batut natural, que ens aporti els sucres propis de la fruita, juntament amb iogurt, que ens aporta proteïna d’alt valor biològic i encara més si mengem algun aliment que ens proporcioni hidrats de carboni complexos, per ajudar a omplir les reserves i que els pròxims dies puguem donar-ho tot i mantinguem el nostre rendiment. No val prendre’s un brioixet amb l’excusa de «ja he cremat».

A més, si ens pesem abans i després de fer l’exercici, comprovarem que hem perdut pes, de manera que és recomanable reposar 1 got d’aigua per cada quilo perdut.

Ara ja sabem què hem de fer per mantenir un bon estat d’hidratació en la pràctica d’esport però, sobretot, no hem d’esperar mai a tenir set. La set ens demostra que hem començat a deshidratar-nos.

La hidratació i una bona alimentació són claus perquè el nostre rendiment sigui òptim.

Com es prepara?