{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

No hi ha cap regla fixa que ens permeti saber a quina edat exactament poden començar els més petits a fer tasques quotidianes per si mateixos. L'aprenentatge infantil no segueix unes normes rígides; depèn de la maduresa de cada criatura, dels seus coneixements o de l'educació que hagi rebut. Però sí que és evident que necessiten que els pares els atorguem certa autonomia per començar a fer-ho: només així aprendran a fer tasques sols amb el nostre ajut i suport. Saps quines activitats pot començar a fer el teu fill ara mateix? T'ho aclarim!

Aprenentatge infantil: quines tasques poden començar a fer els infants tot sols?

Menjar sols

Cap als dos o tres anys, i fins i tot abans, els nadons ja poden agafar els aliments amb les mans i posar-se'ls a la boca. I, per descomptat, també poden mastegar-los, perquè ja tenen les primeres dents de llet. És important que deixem que ells mateixos descobreixin textures i gustos i que es comencin a familiaritzar amb els coberts, adaptats sempre a la seva edat. Hi ha productes, com Danonino, que tenen un envàs adaptat perquè els nens puguin agafar-lo i prendre-se'l sols sense problemes. No ens hem de preocupar de les possibles taques que, de ben segur, els nostres fills es faran. Tot forma part de l'aprenentatge!

Recollir les joguines

És un gest molt senzill que els nens poden començar a fer a partir dels tres anys. A aquesta edat assimilen que cal endreçar les coses després de jugar, i per això ja poden ficar cada peça en una capsa, desar els llibres a les prestatgeries, ficar els llapis a la galleda corresponent, desar els quaderns als calaixos…

Perquè no els costi tant et recomanem que compris capses o cistelles i les classifiquis per noms o colors, així el teu fill serà conscient de què és cada cosa i a quin lloc va.

Col·laborar en les tasques domèstiques

A partir dels cinc anys els nens ja tenen prou coneixement per fer un pas més enllà a l'hora de fer les activitats. Imitant el que fem i els ensenyem, els nostres fills seran capaços de dur a terme tasques quotidianes bàsiques, com ara parar taula, ajudar a treure la pols, preparar-se la roba i vestir-se, rentar-se les mans abans de cada àpat, desfer-se el llit per anar a dormir, etc.

Rentar-se les dents

Abans que comencin a fer-ho sols, és important guiar-los bé perquè aprenguin les normes bàsiques d'una neteja dental correcta: els hem d'explicar que el raspall s'ha de passar per dalt i per baix, que no s'han d'oblidar de la llengua, que és important que el raspallat duri com a mínim dos o tres minuts i que és imprescindible esbandir-se amb aigua després. A partir dels cinc anys els nostres fills poden raspallar-se sols les dents però convé supervisar-los de tant en tant per assegurar-nos que ho fan correctament.

Fer-se el llit

Arribarà un moment en què els nens s'hauran d'acostumar a fer-se cada dia el llit abans d'anar al col·le. Poden fer-ho cap als set anys, encara que tot dependrà del moment que triem. Abans els hem d'haver ensenyat a fer-ho: recorda que és important tenir paciència, plantejar-s'ho com una obligació i tenir paraules amables encara que no sempre aconsegueixin fer-ho bé. Ja milloraran amb la pràctica.

Cuinar amb la mare i el pare

Qualsevol moment és bo per endinsar-se a la cuina. Podem demanar als nens que ens ajudin a cuinar i encarregar-los tasques senzilles com netejar les verdures, escórrer-les, agafar els ingredients del rebost, pastar, posar els productes al bol… D'aquesta manera, i supervisant-los, aprendran més coses sobre els aliments, descobriran olors i textures i valoraran l'esforç que representa aquesta tasca diària.

Anar a comprar el pa

A partir dels vuit o nou anys, si hi confiem prou, podem encarregar-los que vagin a comprar el pa sols. Per descomptat, a un forn que sigui a prop de casa, i si podem controlar-los des de la finestra millor, però és un encàrrec amb què aprenen a administrar una petita quantitat de diners, a saber quant els han de tornar i a fixar-se en els preus. Petites activitats quotidianes que també formen part de l'aprenentatge infantil.

 

Com es prepara?