{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

L'arribada d'un nou membre a la família sempre suposa una alegria. Convertir-se en pares per primera vegada és sens dubte un moment únic i inoblidable, però en ocasions la paternitat també ens omple de dubtes, especialment quan som pares primerencs. Com hem de cuidar el nadó quan deixem l'hospital? Us donem alguns consells perquè cuidar el vostre nadó durant aquest primer mes us sigui el més fàcil possible i aprengueu a entendre'l.

Com cuidar un nadó durant el seu primer mes

Canvis físics del nadó

No us preocupeu si noteu que el nadó ha perdut pes durant els primers dies. Els nounats solen perdre una mitjana de 300 grams després del part. Pensa que una vegada hagi sortit a l'exterior, farà deposicions i perdrà hormones. Quan superi la primera setmana, el nadó anirà guanyant pes a poc a poc. El normal és que, passat un mes, hagi augmentat 1 quilo i crescut uns 4 centímetres d'alçada. També notareu canvis físics significatius: el cap perdrà la forma ovalada i augmentarà un parell de centímetres, el color rosat de la pell disminuirà progressivament, les articulacions deixaran de ser tan rígides i començarà a adquirir mobilitat.

Com banyar un nounat

La higiene és fonamental a l'hora de cuidar un nadó. Durant els seus primers dies de vida, hem de parar una atenció especial al cordó umbilical. Fins que no es desprengui, és molt important mantenir aquesta zona neta i seca; així garantirem que el melic cicatritzi bé. Per banyar-lo podem fer servir aigua i un sabó especial per a nadons que fregarem suaument sobre el seu cos amb una esponja. L'ideal és omplir la banyera amb uns dos o tres centímetres d'aigua per evitar banyar-lo per immersió i que s'humitegi massa el cordó umbilical. El cordó caurà passades unes setmanes. Serà aleshores que ja el podrem submergir, sostenint-li el cap, sempre amb molta cura .

És aconsellable donar el pit?

Tal com aconsella l'OMS, és recomanable que tots els nadons s'alimentin exclusivament de llet materna durant els primers sis mesos de vida. La llet materna passa per tres fases: el calostre, un líquid clar que manté el nadó alimentat durant els primers dies de vida; la llet de transició, que es produeix entre dos i quatre dies després del part, i, finalment, la llet madura, que apareix a la tercera setmana amb un color més blanquinós.

La llet materna aporta al nadó els nutrients essencials que necessita i el protegeix de possibles infeccions, de manera que és la més indicada. No obstant això, si no pots donar el pit o simplement prefereixes no fer-ho, podeu optar per donar-li biberons amb llet de fórmula, també saludable per a la seva alimentació, sempre consultant el pediatre.

Recorda que les preses han de ser sempre a demanda, sense importar el moment del dia. La majoria de vegades que sentis plorar el fill serà perquè té gana: els nounats demanen de mamar cada dues o tres hores.

Procureu que dormi sempre panxa enlaire

L'Associació Espanyola de Pediatria recomana posar els nadons al llit de sempre panxa enlaire. Si el nadó canvia la postura mentre dorm i es col·loca de costat, no us preocupeu; el que és recomanable és que no dormi bocaterrosa.

Que no us estranyi tampoc la quantitat d'hores de son del vostre nadó: normalment dormen unes dinou hores diàries. I és que l'hormona del creixement actua durant les hores de son. Procureu que sempre s'adormi al bressol i no als vostres braços, així evitareu que adquireixi mals hàbits en el futur.

Revisions mèdiques i vacunes

La primera vacuna que reben els nadons és la de l'hepatitis B, que s'administra abans d'abandonar l'hospital per primera vegada. Una vegada que hem portat el nadó a casa, hem d'anar a revisió mèdica al cap de set dies. La revisió següent es fa després de complir el primer mes de vida. Quan compleix el segon, se'n fa la tercera, en què rep la segona dosi de la vacuna de l'hepatitis B.

Recordeu que no hi ha cap manual que ensenyi com ser pares. Tot es basa en l'experiència personal. Al final, ningú millor que vosaltres sabrà comprendre i cuidar el vostre fill. Què us han semblat aquests consells? Creieu que us poden ajudar?

La lactància materna és l'ideal. La llet de fórmula no s'ha d'utilitzar com a substitut de la llet materna durant els primers mesos de vida del nadó. La llet de continuació només s'ha d'utilitzar com a part d'una dieta diversificada a partir dels 6 mesos seguint el consell del pediatre.

 

Com es prepara?