{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

L’“aprenentatge primerenc’’ s'aconsegueix mitjançant l’estimulació del nadó, sobretot sensorial i de psicomotricitat. Per exemple, el desenvolupament del tacte perquè pugui identificar objectes i reconèixer-los, aprendre el llenguatge oral i escriure, caminar ben dret, etc.

Al llarg dels mesos, el nadó anirà passant per diverses etapes, com ara anar de quatre grapes, seguir figures amb la mirada, vocalitzar, riure, agafar i llançar objectes, girar-se, combinar síl·labes, etc. Ara bé, no podràs identificar les etapes per les quals va passant, perquè cada nadó depèn dels seus propis esquemes d’assimilació i actua al seu ritme, combinant coneixements assimilats. L’aprenentatge serà molt divertit i estimulant per al nadó. Veuràs que no para d’observar i d’experimentar tot el que li crida l’atenció per tal d’entendre el que l’envolta. El rol que has de seguir és interactuar amb ell per aportar-li seguretat i donar-li el temps que necessiti per aprendre. Això sí, pots iniciar-lo en algunes coses que encara no ha descobert però que li encantaran com, per exemple, la música. Està comprovat que la música ajuda al desenvolupament cerebral dels infants, tant quan encara són al ventre de la mare com en els nounats.

Has de saber que els nadons aprenen de les experiències directes, és a dir, es diverteixen amb una simple cara d’una persona que es mou i adopten una posició activa en la situació. Estar davant d’una pantalla els deixa en un lloc passiu i, com que no hi ha interacció, és una experiència poc enriquidora.

El primer any del nadó serà l’any que més aprendrà en tota la seva vida,perquè, a banda que el seu cervell triplicarà de mida, s’hauran creat les primeres xarxes de neurones associades als conceptes que el nadó ja relacionarà els uns amb els altres. A més, ja pensarà en abstracte, és a dir, sabrà que les coses existeixen encara que no les estigui veient en aquell moment.

L’alimentació és més important del que creus en el desenvolupament i el creixement del nadó. Els cereals seran els màxims aliats de la criatura, ja que incloure’ls en la dieta li garantirà energia durant tot el dia, a causa dels sucres de descomposició lenta que contenen i que es van alliberant a mesura que passen les hores després de la ingesta. El ferro també juga un paper molt important en els nens,perquè contribueix a un desenvolupament cognitiu correcte. Alguns aliments que contenen ferro són la carn vermella, la carn blanca, els llegums, els cereals i els vegetals verds.

El pediatra controlarà els progressos del nen, i fins i tot si veus que no evoluciona tan ràpid com altres nens, no t’has de preocupar, perquè tots els nadons necessiten el seu temps.

Com es prepara?