{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Us poseu molt nerviosos quan els vostres fills fan exactament el contrari del que els dieu? No us amoïneu, tots els nens passen per una etapa de rebel·lia, sublevació o desobediència. La disciplina aplicada amb afecte i la constància sempre acaben sent un èxit en aquestes situacions.

Ser pare o mare no és gens fàcil, i si a sobre parlem de fills rebels, necessitaràs una dosi doble de sacrifici i paciència. El truc principal és invertir-hi temps i energia. Si fas això, aconseguiràs encaminar-los sense cap problema. El primer que has de fer per corregir aquesta conducta és analitzar per què els teus fills s'estan comportant així.

Què fa que els nostres fills es tornin rebels?

Excés de disciplina

Uns pares exageradament estrictes o controladors poden provocar que el nen es rebel·li. Els pares democràtics (no autoritaris) també poden ser exigents.

L'estrès pot generar rebel·lia

Enfrontar-se diàriament a conflictes o baralles entre els pares pot generar rebuig en el nen.

Identificació amb el comportament d'un dels pares

Si algun de vosaltres sol actuar de manera impulsiva, crida o no sap escoltar, el nen farà exactament el mateix. És important que formeu un equip; oblida't del "poli dolent i poli bo", intenteu infondre-li els mateixos valors i poseu-vos d'acord en els mateixos aspectes.

Absència dels pares

Si heu de treballar moltes hores i no passeu prou temps amb ells, pot ser que estiguin enfadats i manifestin aquesta disconformitat sent rebels.

Què cal fer per evitar la rebel·lia en els fills?

Oferir-li suport incondicional

Les teràpies més eficaces per corregir un nen rebel afirmen que li has de donar molt de suport. El nen ha de sentir que l'estimes incondicionalment i que la disciplina és una forma d'estimar-lo.

No perdis els nervis

Has d'intentar controlar l'enuig al màxim, parla-hi en to ferm i fes-li saber que el seu comportament és inacceptable. No cal aixecar la veu per dialogar: si tu no ho fas, ells tampoc no ho faran.

Estableix normes a casa i sigues ferm en les teves decisions

Han de ser normes raonables i clares. Si els fills necessiten que els expliquis el perquè de cadascuna, fes-ho. Un bon truc és col·locar-se a l'altura del nen i explicar-li en què li beneficien aquestes normes.

Si el teus fill les incompleix, li has de fer saber que no ho ha fet bé. És primordial que els nens compleixin sempre amb els càstigs que li imposis, perquè si no ho fan, estaràs reforçant el comportament que intentaves corregir, a més de perdre credibilitat.

Escolta els teus fills i intenta empatitzar-hi

En la majoria d'ocasions els fills són rebels perquè se senten incompresos. El diàleg sempre és la millor solució. Hem de parlar-hi i fer-los entendre que no només som els seus pares, també els seus amics, i que poden confiar en nosaltres per a tot. Comprèn-lo i arma't de paciència quan sigui necessari.

Mai no riguis de les seves entremaliadures

A vegades caiem en l'error de trobar divertides les entremaliadures que fan, especialment quan es tracta dels més petits, però hem d'evitar riure davant d'ells, perquè si no pensaran que tenen la nostra aprovació i ho tornaran a fer. Quan diguis "no", acompanya-ho amb una cara seriosa. Els senyals no verbals són essencials per demostrar fermesa i actitud.

Concedeix-los independència

Que prenguin petites decisions i aprenguin a equivocar-se sols. Sempre els pots aconsellar i orientar, però fes-los creure que ha estat idea seva o la seva tria personal.

Premia els bons comportaments

Això no vol dir que els facis un regal quan es portin bé; parlem de recompensar-los amb paraules o amb gestos.

Si els teus fills estan passant per una fase de rebel·lia, recorda sempre els punts que acabem d'assenyalar i veuràs com els comportaments conflictius s'aniran suavitzant notablement. 

Com es prepara?