{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Una de les primeres coses que fem en assabentar-nos que estem embarassades és calcular mentalment la data en què naixerà el nostre fill. Coincidirà amb l'estiu? Amb la tardor? D'aquí nou mesos podrem descobrir-ho! El primer que cal saber a l'hora de calcular la data probable de part és que aquestes operacions no ens garanteixen amb exactitud que el nen acabi naixent aquell dia. Hem de tenir en compte que al llarg de l'embaràs poden aparèixer factors que endarrereixin o avancin el part. Però tot i així, hi ha una manera molt senzilla de fer els càlculs. Agafa paper i boli, que t'ho expliquem!

Com es calcula la data probable de part

Quina precisió té la data de part?

Probablement qui primer farà un càlcul aproximat de la data de part serà el nostre metge o ginecòleg. Normalment se sol calcular tenint en compte el dia de l'última menstruació i sumant-hi 280 dies més, que equivalen a les 40 setmanes d'embaràs. Després podrem anar precisant una mica més la data del part gràcies a les ecografies de seguiment de l'embaràs, on es pot observar el pes i la mida del nadó.

Però com dèiem abans, la data probable de part no té una precisió absoluta. De fet, la majoria de vegades el nadó neix al voltant d'una setmana abans o una setmana després de la data establerta. I és que hem de tenir en compte que hi ha factors que podrien avançar el naixement, com en el cas d'un part prematur o bé altres complicacions que pot haver-hi durant la gestació.

De tota manera, hi ha un càlcul molt famós que s'ha popularitzat amb el temps. Aquest càlcul és la regla de Naegele, i pot ajudar-nos a saber la data aproximada en què naixerà el nadó.

La regla de Naegele

Aquesta regla deu el nom al doctor que la va inventar, Franz Karl Naegele, un metge alemany. La regla té en compte la data de l'última menstruació i a partir d'aquí es fan una sèrie d'operacions per obtenir la data aproximada en què naixerà el nadó. Per fer aquests càlculs:

  • Anota quin va ser el dia exacte de la teva última menstruació.
  • Resta tres mesos a aquesta data. Per exemple, si la teva última menstruació va ser l'1 de setembre de 2016, resta-li tres mesos i obtindràs l'1 de juny de 2016.
  • Ara suma un any més a aquesta data. El resultat serà l'1 de juny de 2017.
  • A continuació suma 7 dies més a la data que has obtingut. És a dir: 1 + 7 = 8. El 8 de juny de 2017 serà la data probable de part.

Per tant, la fórmula que aplicarem serà:

DPP* = DUM* – 3 MESOS + 1 ANY + 7 DIES

*DPP: data probable de part

*DUM: data de l'última menstruació

Com comentàvem abans, aquest càlcul és simplement una estimació. Normalment la diferència acostuma a ser entre una setmana abans o després. Fins que no arribi el moment no ho sabrem amb seguretat! Mentrestant, aprofita els dies i gaudeix de l'embaràs.

Hi ha productes que ens poden fer més fàcils petits aspectes de la maternitat, com ara l'alimentació. Fins als sis mesos és recomanable que el nadó s'alimenti de llet materna, però a partir d'aquesta edat ja podem començar a introduir nous aliments en la seva dieta. Com per exemple Mi primer Danone, un lacti infantil elaborat amb llet de continuació que conté calci, un nutrient que ajuda al desenvolupament dels ossos.

Com es prepara?