{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

La convivència sempre és complexa i tots volem (necessitem) que sigui bona. Aquest post et serà útil. És ple de pistes perquè funcioni el dia a dia. 

Tots som únics

Una llar està formada per individus. És a dir, el marrec que no et deixa dormir de nit és, en el millor dels sentits, un individu, un ésser únic i irrepetible. Així que, per començar, cada família està formada per éssers irrepetibles, i imperfectes! La parella, els fills, els pares i sogres, tots cometen errors i hem d’estimar-los com són i ajudar-los a millorar en les coses importants i passar per alt les que no ho són tant. Hem de valorar cadascú per ser qui és i, a partir d’aquí, respectar-lo.

1. Crea un ambient d’optimisme. Cal fugir del pessimisme perquè esterilitza les il·lusions. Amb un enfocament apocalíptic eduquem malament els fills, els tornem menys participatius en la societat, els restem força per lluitar.

2. Somriu (tot i que, de vegades, és heroic). La gent necessita somriures, i la gent som tots. Però somriures amplis, francs, alegres, oberts. No assajats al mirall, fets perquè hem llegit en algun llibre d’autoajuda que somrient es triomfa en la vida.

3. No deixis passar l’oportunitat de dir alguna cosa afectuosa, de felicitar algú per haver fet alguna cosa bé o de donar notícies agradables. És cert que fer les coses com s’han de fer és el nostre deure, però també necessitem que ens reconeguin l’esforç, els intents.

4. Interessa’t pel que t’expliquin. Tots —absolutament tots— tenim les nostres batalletes i historietes. I volem que ens escoltin! I sí, són petites i insignificants, però són les nostres. El mateix passa amb els fills: el que ens expliquen és el que els interessa i per a ells és molt important sentir-se escoltats pels pares. Para l’orella, però també posa-hi comprensió.

5. Cuida els detalls. Es pot dir que la vida és un detall, i qui no els cuida està perdut. El món s’arreglaria si els milers de milions de persones que l’ocupem tinguéssim milers de milions de detalls amb els altres. Hem de facilitar-nos la vida. No donis res per fet. Segur que t’estimes la teva parella, perquè t’hi estàs, però també va bé que un dia li ho diguis, que li ho expressis amb un detall... I amb els fills, igual.

6. Estableix normes. Qualsevol àmbit es regula per allò que és permès i allò que no, per les seves “lleis” internes. I una família també. Però has d’establir-les tu juntament amb els teus.

7. Exigeix, però amb realisme. Tots hem de complir les nostres obligacions, però no som una empresa, tingues-ho en compte. En una família, tot té un ordre. Què vol dir això? Que a cada un, individualment, se li ha d’exigir fins allà on pugui arribar, però sempre “que li permeti dormir”.  

8. Arrenca de soca-rel qualsevol inici de conflicte amb la parella o els fills. A vegades convertim la convivència en una baralla de galls sense necessitat. Quan “bufin vents de tempesta”, obre la finestra perquè se’n vagin...

9. Demana perdó. Els membres d’una família també han de demanar perdó. És una cosa que oblidem sovint i que entela de negativitat la llar.

10. I, finalment, no oblidis que tu també vas ser adolescent. És una de les etapes que més complica la convivència, però si els pares actuen amb tacte i delicadesa, parlant quan cal, callant la majoria de les vegades, respectant la intimitat —que els hi és cada vegada més necessària—, els fills riuran, ploraran i s’enfadaran a casa, però sabran que els estimen i els respecten. I en aquesta etapa això és molt important.

Com es prepara?