{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Què passa quan el nostre nadó tranquil passa de ser un angelet a ser un dimoniet inquiet? Li ha canviat el caràcter? La resposta és molt senzilla i té a veure amb l'etapa evolutiva. Pateix l'anomenada "crisi de l'edat", relacionada amb els canvis que passen en el seu cos. És, doncs, un estat temporal, una transició per créixer.

En aquest període el seu comportament canvia i les seves qualitats físiques i psíquiques també. Entre els 18 i els 24 mesos és quan es produeix aquesta primera "crisi de l'edat". El seu sistema motor s'ha desenvolupat, ja sap caminar i vol posar a prova les seves noves habilitats. A més, en aquesta època disposa d'una energia desbordant que el cos li exigeix que tregui fora i té molta curiositat per descobrir tot el que l'envolta.

I què fan els nens en aquesta etapa? Comencen a tocar-ho tot i a experimentar amb les joguines per exercir els músculs, millorar la coordinació i donar sortida a la seva vitalitat. Ho necessiten.

A més, aquestes noves habilitats motrius, les repeteixen de manera incansable. És per això que es poden passar una tarda sencera apilant objectes i tirant-los a terra o atonyinant-los sense parar.

Tot aquest desenvolupament intel•lectual i físic que experimenta el nadó en aquesta etapa li proporciona una gran autonomia i seguretat.

I què hem de fer els pares davant d'aquesta situació?  Hem de saber que l'autonomia és positiva, desdramatitzar la situació i tenir paciència. Primerament, no hem de desaprovar la seva conducta perquè ell està encantat amb el nou triomf aconseguit i no és conscient que s'està portant malament.  Per aquesta raó, els pares hem d'animar-lo a ser autònom, donar-li temps per assolir els seus objectius i permetre-li fracassar.  Podem fomentar les activitats a l'aire lliure per donar sortida a tota aquesta energia i posar límits al seu comportament però entenent que no està intentant desafiar-nos. És molt important no renyar-lo constantment, perquè el pot confondre i afectar la seva autoestima, que es comença a construir en aquesta etapa.

No obstant això, no podem oblidar que el nostre petit terratrèmol no veu el perill.  Així, doncs, els pares hem d'evitar caigudes, possibles intoxicacions o l'accés a objectes perillosos. Una bona idea és col•locar adhesius antilliscants a les catifes, tancar les escaletes amb baranes de seguretat, protegir les cantonades dels mobles, i mantenir els objectes perillosos fora del seu abast.

Li hem de permetre créixer de manera autònoma però també hem de vetllar per la seva seguretat en tot moment.

Etapa + 12 mesos

Com es prepara?