{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Els pediatres recomanen la lactància materna fins als sis mesos, però en moltes ocasions la mare ha d'incorporar-se abans a la feina i ha de començar el "deslletament"  als quatre o cinc mesos del  nadó.


Les mares llavors es troben amb un dilema. D'una banda, els fa molta pena acabar una etapa tan bonica en què han estat tan unides al seu menut. A més, els beneficis de la llet materna sempre són presents al cap de la  mare i l'han ajudat a tirar endavant. D'altra banda, el pas al  biberó  permet a les mares de poder delegar algunes tasques i tenir més temps per a elles mateixes, sobretot si tenen més  fills.


Si és possible, és recomanable fer el  "deslletament"  de manera tranquil•la i progressiva. Així,  mare  i fill s'adaptaran al canvi sense problemes. Quan la mare ha pres la decisió de començar el  "deslletament", ha de ser ferma i estar segura que està fent el que cal segons les circumstàncies de cadascuna. Oblidar-se de pressions externes de pediatres, amics, parella i programar-se per anar suprimint preses progressivament.


La naturalesa és tan sàvia que regula perfectament el  pit segons la demanda. Com menys demanda, menys oferta. El pit només produeix la llet que necessita el  nadó fins que es redueix totalment la producció de forma natural.


Perquè el canvi no sigui gaire brusc ni per al nadó ni per a la mare, cada setmana podem anar substituint una presa per un  biberó, després dues, després tres, fins que acabem donant totes les preses en biberó (o farinetes, segons l'edat del nadó). Al principi, el més fàcil perquè els pits  no facin mal és donar preses alternes. La primera del matí si som a casa pot ser pit. La segona, biberó. La tercera, pit. La quarta, biberó. D'aquesta manera, el pit no passa gaires hores sense buidar-se. Algunes mares prefereixen donar el pit a la primera i la darrera presa, perquè és més fàcil que siguin a casa.


Els primers dies del "deslletament", és normal que els pits estiguin molt carregats de llet i és recomanable buidar-los amb un tirallet perquè no facin mal. Així, de passada aprofitem llet materna que pot servir per donar els primers biberons d'adaptació al nadó. Tampoc no cal estimular giare el pit si la nostra intenció és reduir-ne la producció.


Aquests primers biberons els el pot donar el pare o una altra persona que cuidi el nadó. D'aquesta manera, el nen pot estar més tranquil, perquè no sent l'olor del pit de la mare i es va adaptant a una nova persona que el podrà alimentar a partir d'aleshores. A algunes mares els pot costar assumir de sobte aquest paper secundari quan han estat les principals cuidadores del nadó, però a poc a poc veuen que, mentre algú li dóna un biberó, elles tenen temps per a algunes coses que fa cinc o sis mesos que no poden fer. A més, la mare continuarà sent la principal referència del nadó, i moments com el joc, el bany o el massatge continuaran sent claus en el desenvolupament del vincle mare-nadó.


També és el moment d'anar recuperant la vida de parella, sortir a sopar, fer esport per començar la recuperació, i, en definitiva, tornar a ser dona a més de mare.


Amb el "deslletament" s'acaba una etapa però se n'obre una altra d'apassionant, i el que compta és poder acompanyar el nen en cada una d'aquestes etapes perquè creixi en un entorn feliç i se senti segur d'ell mateix.

Com es prepara?