{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

 • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

 • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

El llit familiar consisteix a dormir pares i fills plegats, sobretot quan encara són nadons. Aquesta pràctica es refereix tant al fet de dormir en un mateix llit com si s’utilitza un bressol especial que s’hi pot adherir, de manera que la mare i el nadó comparteixen superfície contínua, sense barreres entre ells. Es tracta d’una pràctica normal en alguns països del món, sobretot en els orientals, tot i que els últims anys s’ha anat introduint gradualment també al nostre país. És una pràctica que beneficia o perjudica el nadó? Hi ha opinions diverses.

Beneficis del llit familiar

Hi ha diferents beneficis del llit familiar d’acord amb els estudis d’experts i basant-se en l’experiència de pares i fills:

 • Facilita la lactància materna: el Ministeri de Sanitat afirma que el llit familiar a casa facilita la lactància materna a demanda, ja que permet que la mare percebi els primers signes de gana del fill.
 • Pot reforçar el vincle afectiu entre els pares i el nadó, que comparteixen el moment del son.
 • Facilita el descans del nadó: la seguretat que transmet la proximitat dels pares al nadó pot ajudar-lo a adormir-se més de pressa. D’altra banda, en cas que plori o vulgui menjar, els pares no s’han d’aixecar del llit per atendre’l, cosa que li facilita també el descans.
 • Contribueix a sincronitzar els ritmes de son entre la mare i el nadó.

Desavantatges del llit familiar

Malgrat tot, el llit familiar no només comporta avantatges, també hi ha alguns inconvenients que poden aparèixer, sobretot quan el nadó comença a créixer:

 • Existeix risc per al nadó, especialment en els casos en què el llit familiar té lloc en el mateix llit en què dormen els pares, ja que mentre dormen i de manera inconscient podrien fer-li mal.
 • Pot resultar incòmode per als pares a mesura que el nadó creix, ja que es mou més, fa més tombs, puntades o triga més a adormir-se, i això pot pertorbar al final el descans de tota la família.
 • Pren intimitat als pares, ja que dormint amb un nadó o amb un nen al mateix llit no hi ha intimitat entre la parella.
 • Podria causar dependència en el nen si s’acostuma massa a la proximitat dels pares. Això podria fer que el nadó tingui dificultats per dormir sol o que demani pit més sovint.
 • Alguns pares consideren poc higiènic el fet de compartir la mateixa roba de llit i espai que un nadó, ja que l’ideal és assegurar-se que l’infant descansi sempre en un lloc net.

En qualsevol cas, et recomanem consultar el teu professional sanitari en cas de tenir qualsevol dubte.

Llit familiar, fins a quina edat?

Els experts que recomanen aquesta tècnica fan servir un enfocament orientat als nadons, atès que volen preservar i facilitar la lactància materna. No hi ha una edat establerta fins a la qual cal mantenir el llit familiar, però normalment convé que no vagi més enllà dels quatre o cinc anys, i fins i tot és recomanable que es limiti només a quan sigui un nadó.

D’altra banda, hi ha una sèrie de recomanacions que hem de tenir en compte abans de practicar el llit familiar:

El Ministeri de Sanitat recomana que en lloc de ser al llit normal, s’hi adapti un bressol tipus sidecar. D’aquesta manera es facilitaran les preses i es reduirà el perill de fer mal al nadó mentre dorm.

Igualment, es recomana mantenir el nadó en posició supina i sobre una superfície plana i ferma perquè el llit familiar sigui segur. Cal assegurar-se que el nen no tingui el cap tapat.

Els pares fumadors, els que consumeixen alcohol o medicaments que alteren el nivell de consciència, no haurien de practicar el llit familiar.

Cal evitar que les mascotes pugin al llit o a la superfície sobre la qual dormi el nadó.

En conclusió, creiem que l’avantatge més significatiu és que el llit familiar afavoreix la lactància materna, important per al desenvolupament del nadó, atès que serà el seu únic aliment durant els primers sis mesos de vida. A partir d’aquí, podrem començar a introduir altres aliments a la seva dieta. Mi Primer Danone és un aliment infantil i fresc, elaborat amb llet de continuació, que aporta als nadons calci, ferro i àcids grassos essencials. Poden començar a prendre’n a partir dels sis mesos.

Com es prepara?