{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Tenir-lo a la boca li dóna seguretat i calma la seva ansietat, però… Ja té més de tres anys! És hora de prendre mesures, perquè continuar depenent del xumet després d’aquesta edat pot produir-li, entre altres patologies, malformacions dentals.

Als tres anys, adéu xumet

L’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPAP) considera que cal treure’ls el xumet quan fan els tres anys, però adverteixen que amb any i mig ja cal començar a limitar-ne l’ús i que als dos anys només l’han d’utilitzar en situacions concretes, com per anar a dormir o quan estiguin angoixats per algun motiu. A partir dels tres anys, un ús continuat pot fer que s’estrenyi el paladar i provocar allò que en l’argot mèdic es coneix com a mossegada oberta, és a dir, que li quedarà a la boca una separació entre les dents superiors i les inferiors que farà que no tanquin correctament. Tot plegat comporta problemes en la pronúncia i en la masticació. Per exemple, els nens amb mossegada oberta no poden esquinçar aliments com el pernil salat, ja que els incisius no tanquen del tot. Tot i això, als tres anys i mig aquestes alteracions encara són reversibles. És a dir, que el paladar pot tornar a la seva posició correcta i les dents es poden tornar a alinear. El problema es produeix si, un cop passada aquesta edat, el nen continua succionant. Llavors, les peces ja només es poden redreçar amb ajuda de l’ortodòncia.

I si s’hi resisteix…

Tot d’una o de mica en mica? Quina és la millor tècnica per fer que abandoni aquest vici? Depèn de cada nen i del seu nivell de dependència. Si optes per fer-ho a poc a poc, és millor que comencis a donar-l’hi només en moments molt concrets (quan va a dormir, per exemple) i que intentis que mai surti al carrer amb el xumet. Però tampoc no hi ha una regla estricta sobre com fer-ho, perquè depèn del grau de maduresa del nen i de circumstàncies especials (com que estigui passant alguna malaltia). El que sí que pots fer és procurar no deixar el xumet a la vista: d’allò que els ulls no veuen, el cor no se’n dol… Tampoc no l’obliguis mai i evita que el procés de treure-li el xumet coincideixi amb un altre moment important en la seva vida, com treure el bolquer o deixar-lo per primera vegada a càrrec d’una persona que no siguis tu.

Els seus altres amics

Des del punt de vista psicològic, prolongar l’ús del xumet tampoc no és sa. Un cop passats els dos anys i mig, el que fa és mantenir un estat de satisfacció oral impròpia del nen, que ja comença a parlar i pot expressar les seves opinions a través de la paraula. Els pares han de saber que deixar el xumet és un acte de separació que servirà perquè el petit accepti més endavant altres ruptures o pèrdues de la vida sense dramatisme. L’ajudarà a créixer. Per facilitar-li aquest trànsit cap a una nova etapa, els primers dies el nen pot substituir “el seu amic xumet” per un peluix o un ninot, sobretot a l’hora d’anar a dormir. 

Com es prepara?