{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Parlem de còlics. Segons els criteris de Wessel, quan "un lactant aparentment sa té episodis de plor inconsolable, durant almenys 3 hores al dia, almenys 3 dies a la setmana, durant els quals el nadó s'agita, flexiona els membres inferiors, la seva cara es posa vermella, l'abdomen se li torna dur i, en ocasions, s'acompanya de ventositats".


A més, pot semblar que el teu menut tingui gana i, en intentar donar-li menjar, no es calmi i que encongeixi les cametes sobre l'abdomen.
D'altra banda, no s'associa a vòmits ni a diarrea ni a febre, perquè el còlic del lactant no té una causa específica. Se sol presentar en un 10 % - 20 % dels lactants i, per norma general, tendeix a desaparèixer al voltant dels 3 mesos d'edat del nen.


La llista d'aliments els quals s'ha volgut atribuir l'origen dels còlics per creença popular és molt extensa i inclou algunes fruites, llegums i verdures.


Segons l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), és molt poc probable que algun aliment que prengui la mare tingui influència en els còlics del menut i, en cas que això passés, n'hi hauria prou que la mare eliminés aquests aliments de la seva dieta per millorar el benestar del nen.
Per a les mares que fumen, és important també tenir en compte que la nicotina es relaciona amb una major freqüència de a còlics en el nadó, a més de tenir altres efectes adversos.


Algunes solucions per als còlics del lactant


Segons el pediatre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut, Josep Bras, algunes solucions per alleujar el dolor abdominal dels nadons poden consistir en un bany amb aigua tèbia, cantar-li una "cançó de bressol", bressar-lo al balancí o passejar-lo amb cotxet o amb cotxe. Altres vegades és tan senzill com posar-lo al pit perquè es calmi, encara que no sempre és efectiu, i hem de tenir clar que no hi ha unes pautes generals per evitar el còlic del lactant. Actualment hi ha també una banyera anomenada "Shantala" que ajuda a evitar els còlics, ja que permet que el nadó adopti la posició prenatal fetal durant el bany.

Com es prepara?