{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Les respostes musculars involuntàries i estereotipades a diversos estímuls sensorials que es formen quan el nadó neix són els reflexos primaris. Aquests reflexos es manifesten durant els primers mesos de vida del nadó i serveixen per assegurar-li la supervivència.


Un dels més comuns i que li permet alimentar-se per garantir el seu desenvolupament és el de succió. Fins al primer any de vida el nounat succiona qualsevol objecte que li introduïm a la boca. D'altra banda, fins als 4 mesos el lactant expulsa qualsevol aliment semisòlid que li posem a la llengua per reduir el risc d'ennuegar-se. És el reflex d'extrusió. Per això, a partir dels 4 mesos ja comencen a tolerar les farinetes i, a poc a poc, a admetre una dieta més diversificada.


Un altre reflex primari relacionat amb la motricitat és el de prensió palmar i plantar. Aquest es refereix al fet d'agafar-se a qualsevol cosa que entri en contacte amb el palmell de la mà o la planta del peu. També té el reflex de marxa automàtica, que fa que el nadó camini mentre el subjectem per les aixelles quan la planta dels peus reacciona en tocar a terra.


Sens dubte, el reflex primari que més afecte desperta és el reflex de Moro. Passa quan inclinem el nen cap enrere i ell estén els braços per abraçar-nos. Aquest reflex es converteix al final en un joc entre mare i fill. Realment, el nadó fa aquest reflex primari per reduir el risc de caiguda i es perd cap al quart mes de vida.


Tots aquests reflexos primaris són només una petita mostra dels 27 que poden presentar les criatures, i els metges els utilitzen per comprovar l'estat neuronal del nadó.


No obstant això, quan el sistema nerviós del nounat madura, ja adquireix el control voluntari dels músculs i molts reflexos primaris es perden, però alguns duren tota la vida. I fins i tot nosaltres, els adults, els continuem reproduint. Quins són? El reflex del parpelleig en visualitzar una llum molt intensa, el de la tos per alleujar la picor de les vies respiratòries, el de l'esternut, que alleuja les vies nasals, o el del badall, que es produeix quan el cos necessita oxigen addicional.

Com es prepara?