{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Estimulació – de 0 a 5 mesos

Els nadons, a través de la vista, analitzen l'entorn que els envolta. Gràcies a la seva capacitat visual el nounat reconeixerà formes, reconeixerà la mare i, a mesura que creixi, reconeixerà diferents colors i l'atrauran les joguines amb colors vius i definits. L'estimulació visual que rebi el nadó l'ajudarà a explorar aquest entorn que l'envolta i que l'inclina a seguir un objecte, a intentar agafar-lo i fins i tot a somriure a la mare o al pare quan els reconeix.  

Cap als tres mesos d'edat té més agudesa visual i als sis mesos ja s'acosta a l'agudesa visual d'un adult. Per això, quan la criatura neix, i fins als tres mesos d'edat, podem provar de fer alguns exercicis d'estimulació visual i dedicar-hi uns minuts al dia. Hi ha diversos exercicis que es poden fer amb el nadó; alguns te'ls pot indicar el pediatre o la infermera.

Quan el nadó encara té un mes de vida pots aprofitar les estones que estigui tranquil: te'l poses davant, recolzat a les cames o estirat davant teu, i el mires fixament als ullets des d'una distància de 20 o 30 cm, atraient la seva atenció cap a tu. Una vegada hagis atret la seva mirada, agafa un objecte i mou-lo davant seu formant cercles per atraure la seva atenció i fer que segueixi l'objecte.

Una altra de les recomanacions dels experts és collocar-li a aquesta mateixa distància dibuixos fets en blanc i negre, però amb formes senzilles, cercles, triangles quadrats, etc. També pots dibuixar cares amb ulleres, bigotis grans o ulls grans. Per estimular la seva visió en aquest primer mes de vida dibuixa un "ull de bou" al mig d'un paper (un cercle negre buit sobre paper blanc); posa-l'hi al davant i quan tanqui els ullets treu-l'hi. Després l'hi tornes a posar i amb el seu ditet ressegueixes la línia del cercle, intentant que segueixi el seu ditet amb la vista.

Altra manera d'estimular la visió d'un nen

Una altra manera d'estimular la visió d'un nen de menys de tres mesos és col•locant-lo davant d'un mirall, o bé agafant un mirall de mà. Li pots posar el mirall a 20 o 30 cm de distància. El mirall de mà et permet de moure'l, de manera que la criatura el segueixi amb la vista, i fins i tot pots fer que mogui lleugerament el cap per estimular la musculatura del coll.

Hi ha molts exercicis que es poden fer per estimular la visió d'un nadó; pots preguntar-ho a la mateixa infermera o al pediatre. D'altra banda, és important tenir en compte que no has d'atabalar-lo; si es cansa, ja continuaràs un altre moment. També has de tenir en compte que no tots els nadons responen igual als estímuls visuals; no t'angoixis si el teu fill no respon quan li mostris un estímul i consulta sempre amb el pediatre els avenços que observis i els dubtes que tinguis.

Com es prepara?