{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES
{{freetag}}

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES
{{freetag}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES
{{freetag}}

A partir del moment en què neixen, els nens passen per diferents fases en què van adquirint coneixements i noves habilitats. Aquest procés s’anomena desenvolupament cognitiu infantil i es produeix en diferents etapes durant els primers anys del nen. Els pares són una peça fonamental per ajudar els més petits durant aquest període: estimular-los des del principi, dedicar-los temps i mostrar-los afecte farà que siguin capaços d’adquirir un desenvolupament i un aprenentatge plens.

El desenvolupament cognitiu dels nens comprèn aspectes com el llenguatge, la intel·ligència emocional, la creativitat, la motricitat o les habilitats socials. A mesura que facin anys, aniran aprofundint en cadascuna d’elles. Aquí t’expliquem les fases de desenvolupament que caracteritzen els primers anys de vida dels nens.

Etapes de desenvolupament cognitiu infantil

De 0 a 6 mesos

Durant els primers mesos, el nadó anirà adquirint visió a poc a poc. Per ajudar-lo en el seu desenvolupament, l’ideal és que els pares l’estimulin ensenyant-li imatges, colors o sonalls.

Entre els tres i els sis mesos, a més de definir millor la vista, adquirirà moviments, especialment a les mans. L’interès per conèixer els objectes que l’envolten anirà augmentant. A més a més, començarà a vocalitzar i a intentar-se comunicar verbalment.

De 6 a 12 mesos

L’equilibri entra en acció a quan ha complert el sisè mes. Aleshores el nadó aconseguirà seure i mantenir-se dempeus sense necessitat d’ajuda.

Cal tenir en compte que durant aquesta etapa començarà també a introduir-se en el món dels aliments sòlids: a partir dels sis mesos s’han de combinar els sòlids i la lactància. És aleshores que el nadó comença a experimentar amb un nou sentit: el gust.

En aquesta etapa, els nens comencen a adquirir una certa independència i desenvolupen la mobilitat: aprenen a gatejar, intenten posar-se dempeus per si sols o a jugar ells mateixos amb les joguines. És important que els pares els estimulin mitjançant el joc i l’afecte.

D’1 a 2 anys

A partir de l’any, el nadó ja podrà posar-se dempeus tot sol i caminar, sens dubte un dels passos més importants en el seu desenvolupament, i que més paciència i suport necessita.

La psicomotricitat serà una altra de les facetes importants en aquesta etapa: aplaudir, agafar i col·locar les joguines, sostenir un llapis, imitar moviments, moure’s al ritme de la música, col·laborar quan el vestim…

La memòria i el desenvolupament intel·lectual també entren en joc durant aquests anys. A més de memoritzar noms i identificar-los amb la persona corresponent, també recordarà imatges, associarà sons, aprendrà a enumerar i a fer traços sobre paper. Per estimular aquesta faceta és recomanable llegir-li un llibre adequat a la seva edat, fer que interactuï amb joguines musicals o oferir-li trencaclosques de peces grans.

De 2 a 3 anys

A aquesta edat, els nens ja són capaços de tocar amb seguretat i posseeixen l’equilibri i la coordinació necessaris per avançar en el seu desenvolupament total. Són capaços de saltar amb els peus junts i de pujar o baixar escales.

Pel que fa al desenvolupament del llenguatge, les ganes per expressar-se aniran en augment. Ja serà capaç de vocalitzar millor, de fer preguntes, de cantar, de dir el seu nom i cognoms complets i d’incloure noves paraules al seu vocabulari.

Una cosa important durant aquesta etapa és que el petit aprendrà a controlar els esfínters i a identificar el moment d’anar al lavabo.

De 3 a 5 anys

A partir dels tres anys, els nens inicien l’escolarització, de manera que el seu desenvolupament cognitiu experimentarà una gran evolució. S’enfronten a conèixer un altre entorn: el de l’escola. La interacció amb els companys, el valor de compartir o l’empatia són algunes de les habilitats socials que desenvoluparà.

Intel·lectualment, serà capaç de desenvolupar encara més la memòria, utilitzarà informació emmagatzemada per desenvolupar-se i en retindrà de nova. El desenvolupament del llenguatge anirà en augment i podrà adquirir coneixement de llenguatges en altres idiomes, com ara l’anglès.

A més a més, ja serà capaç de vestir-se, menjar i banyar-se tot sol. A partir dels cinc anys és un bon moment per demanar-li que ens ajudi a fer algunes feines de casa.

Durant tot el procés de desenvolupament cognitiu infantil és molt important que siguem al costat dels nens per guiar-los al llarg del camí. La constància, l’estimulació, l’afecte i l’entusiasme són quatre factors clau que no poden faltar. 

Com es prepara?

Vols publicar un comentari? Registra't o Inicia sessió

Publicar

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre

Mónica naranjo

Los síntomas aparecen frecuentemente después de la ingesta de productos que contienen lactosa.

Respondre

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre