{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

A partir del moment en què neixen, els nens passen per diferents fases en què van adquirint coneixements i noves habilitats. Aquest procés s’anomena desenvolupament cognitiu infantil i es produeix en diferents etapes durant els primers anys del nen. Els pares són una peça fonamental per ajudar els més petits durant aquest període: estimular-los des del principi, dedicar-los temps i mostrar-los afecte farà que siguin capaços d’adquirir un desenvolupament i un aprenentatge plens.

El desenvolupament cognitiu dels nens comprèn aspectes com el llenguatge, la intel·ligència emocional, la creativitat, la motricitat o les habilitats socials. A mesura que facin anys, aniran aprofundint en cadascuna d’elles. Aquí t’expliquem les fases de desenvolupament que caracteritzen els primers anys de vida dels nens.

Etapes de desenvolupament cognitiu infantil

De 0 a 6 mesos

Durant els primers mesos, el nadó anirà adquirint visió a poc a poc. Per ajudar-lo en el seu desenvolupament, l’ideal és que els pares l’estimulin ensenyant-li imatges, colors o sonalls.

Entre els tres i els sis mesos, a més de definir millor la vista, adquirirà moviments, especialment a les mans. L’interès per conèixer els objectes que l’envolten anirà augmentant. A més a més, començarà a vocalitzar i a intentar-se comunicar verbalment.

De 6 a 12 mesos

L’equilibri entra en acció a quan ha complert el sisè mes. Aleshores el nadó aconseguirà seure i mantenir-se dempeus sense necessitat d’ajuda.

Cal tenir en compte que durant aquesta etapa començarà també a introduir-se en el món dels aliments sòlids: a partir dels sis mesos s’han de combinar els sòlids i la lactància. És aleshores que el nadó comença a experimentar amb un nou sentit: el gust.

En aquesta etapa, els nens comencen a adquirir una certa independència i desenvolupen la mobilitat: aprenen a gatejar, intenten posar-se dempeus per si sols o a jugar ells mateixos amb les joguines. És important que els pares els estimulin mitjançant el joc i l’afecte.

D’1 a 2 anys

A partir de l’any, el nadó ja podrà posar-se dempeus tot sol i caminar, sens dubte un dels passos més importants en el seu desenvolupament, i que més paciència i suport necessita.

La psicomotricitat serà una altra de les facetes importants en aquesta etapa: aplaudir, agafar i col·locar les joguines, sostenir un llapis, imitar moviments, moure’s al ritme de la música, col·laborar quan el vestim…

La memòria i el desenvolupament intel·lectual també entren en joc durant aquests anys. A més de memoritzar noms i identificar-los amb la persona corresponent, també recordarà imatges, associarà sons, aprendrà a enumerar i a fer traços sobre paper. Per estimular aquesta faceta és recomanable llegir-li un llibre adequat a la seva edat, fer que interactuï amb joguines musicals o oferir-li trencaclosques de peces grans.

De 2 a 3 anys

A aquesta edat, els nens ja són capaços de tocar amb seguretat i posseeixen l’equilibri i la coordinació necessaris per avançar en el seu desenvolupament total. Són capaços de saltar amb els peus junts i de pujar o baixar escales.

Pel que fa al desenvolupament del llenguatge, les ganes per expressar-se aniran en augment. Ja serà capaç de vocalitzar millor, de fer preguntes, de cantar, de dir el seu nom i cognoms complets i d’incloure noves paraules al seu vocabulari.

Una cosa important durant aquesta etapa és que el petit aprendrà a controlar els esfínters i a identificar el moment d’anar al lavabo.

De 3 a 5 anys

A partir dels tres anys, els nens inicien l’escolarització, de manera que el seu desenvolupament cognitiu experimentarà una gran evolució. S’enfronten a conèixer un altre entorn: el de l’escola. La interacció amb els companys, el valor de compartir o l’empatia són algunes de les habilitats socials que desenvoluparà.

Intel·lectualment, serà capaç de desenvolupar encara més la memòria, utilitzarà informació emmagatzemada per desenvolupar-se i en retindrà de nova. El desenvolupament del llenguatge anirà en augment i podrà adquirir coneixement de llenguatges en altres idiomes, com ara l’anglès.

A més a més, ja serà capaç de vestir-se, menjar i banyar-se tot sol. A partir dels cinc anys és un bon moment per demanar-li que ens ajudi a fer algunes feines de casa.

Durant tot el procés de desenvolupament cognitiu infantil és molt important que siguem al costat dels nens per guiar-los al llarg del camí. La constància, l’estimulació, l’afecte i l’entusiasme són quatre factors clau que no poden faltar. 

Com es prepara?