{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Els minerals són uns nutrients reguladors imprescindibles per a un bon funcionament del cos. Existeixen uns 20 minerals i n'hi ha que tenen un paper important com a components estructurals. D'altres tenen un paper fonamental com a elements reguladors de múltiples reaccions químiques del cos. També n'hi ha d'altres que actuen com a agents transportadors, com el ferro, que és un component de l'hemoglobina, gràcies a la qual la sang pot distribuir l'oxigen per totes les cèl•lules de l'organisme.

Els minerals es troben tant en aliments d'origen animal com vegetal i fins i tot en l'aigua per beure. Així, el preferible és que, quan la dieta del nadó estigui completament diversificada, se li ofereixi una alimentació equilibrada, però abans que res, variada, per tal d'evitar el risc de dèficits o carències d'aquestes substàncies tan necessàries per a l'organisme.

En aquest post ens centrarem en el ferro, mineral imprescindible per al desenvolupament del nadó, ja que és bàsic per a la formació i la salut del pigment que transporta l'oxigen a les cèl•lules: l'hemoglobina. També és necessari per fabricar la miosina, el pigment que porta oxigen pels músculs. Per tant, és imprescindible per assegurar que a les cèl•lules els arribi suficient oxigen per poder desenvolupar les seves funcions vitals.

El dèficit de ferro té com a principal conseqüència l'aparició d'anèmia, ja que a les cèllules no els arriba prou oxigen i no poden treballar correctament.

Els aliments que són font de ferro poden ser tant d'origen animal com vegetal, però és important tenir en compte que el ferro provinent de les carns és molt més absorbible que el ferro contingut en els aliments vegetals.

Per aprofitar al màxim el ferro dels aliments, és important consumir diàriament vitamina C, perquè contribueix a l'absorció del ferro.

Recomanacions per a la ingesta de ferro en els nadons*

De 0 a 6 mesos, el nadó ha de prendre 7 mg de ferro. En els seus primers mesos té reserves acumulades durant la gestació; aquestes reserves són clau, ja que en aquesta etapa l'única font externa de ferro del teu fill és la llet materna o, si és el cas, la llet d'inici. A més, a partir dels 5 o 6 mesos aproximadament, podrà obtenir aquest mineral de farines de cereals enriquits amb ferro (sense gluten).

A partir dels 6 mesos, la recomanació per al nadó és de 10 mg. En aquesta etapa el nadó pot obtenir-ne la quantitat necessària de la carn blanca (pollastre, gall dindi), la llet materna o llet de continuació, les llets fermentades elaborades amb llet de continuació com ara Mi Primer ® Danone, que conté 11 vegades més ferro que un iogurt convencional, i farines de cereals enriquides amb ferro. A partir dels 8 mesos, podrem introduir la carn de vedella a la seva alimentació, la qual constitueix una interessant font de ferro. A partir dels 10 mesos, el rovell de l'ou i el peix blanc.

A partir dels 12 mesos, el teu nen, a més, podrà menjar llenties i verdures de fulles verdes fosques com els espinacs i les bledes, que també són fonts interessants de ferro.

* Aquests són valors genèrics orientatius. Segueix sempre les recomanacions específiques del pediatre per al teu fill.
 

Com es prepara?