{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Des del moment en què neixen, els nens comencen el seu particular camí d’aprenentatge. Sensacions, emocions i habilitats aniran formant part, a poc a poc, del seu desenvolupament. Per fomentar l’aprenentatge no hi ha res millor que estimular-los des del primer moment. Els jocs són una opció perfecta, perquè no només els trobaran divertits, sinó que també suposen una oportunitat per descobrir colors, olors, textures, sons… Hem preparat una classificació de jocs per a nadons per edats perquè sàpigues com pots contribuir al seu desenvolupament en cada etapa. 

Jocs per a nadons de 2 mesos

Tocar objectes amb les mans

Amb el nadó estirat ensenya-li algun objecte que soni perquè s’hi fixi, tant visualment com auditivament. D’aquesta manera estarem fomentant diversos sentits alhora. Després intenta ensenyar-n’hi un que no faci soroll. A partir dels dos mesos el nadó comença a obrir i a tancar les mans amb més freqüència. Pots posar-li a la mà un sonall, unes anelles o fins i tot polseres. Passa-li els objectes d’una mà a l’altra perquè les mogui totes dues.

Fomenta que rigui

Els nadons acostumen a riure amb facilitat, i la veritat és que no hi ha res millor que el riure per fomentar el vincle amb ells. Agafa’l en braços, amb fermesa, acosta’l i allunya’l de la teva cara amb compte mentre rius amb ell i li parles. Aquest exercici pot contribuir al seu desenvolupament emocional.

Balla amb ell en braços

Ballar, parlar o cantar són activitats que poden servir-li per desenvolupar els sentits. El ball, en concret, fomentarà el seu sentit de l’equilibri. Agafa’l en braços, de manera que el cap li quedi per damunt de la teva espatlla, i balla amb ell mentre et balanceges suaument. El nadó anirà canviant de perspectiva visual.

Mostra-li objectes perquè els analitzi

Aquest exercici pot ajudar-lo a fomentar la capacitat de concentració. Mostra-li una joguina determinada, una peça o un dibuix, i aguanta’l davant seu, a uns 30 cm de la cara, durant uns segons perquè el miri fixament i hi concentri l’atenció.

Jocs per a nadons de 5 mesos

Estirar un fil

És un joc molt senzill que estimularà la seva curiositat i la seva coordinació. Agafa una cabdell de llana i ofereix-l’hi perquè l’agafi. Deixa que agafi els fils entre els dits i que els estiri. No només descobrirà una nova textura, sinó que també haurà de coordinar mans i dits.

Deixa que experimenti amb textures

Les mans del nadó són la seva principal eina per conèixer el món. Per estimular la percepció sensorial proporciona-li diferents textures. Si tens retalls vells a casa, talla un trosset de roba de pana, de vellut, de xarol… Ofereix-los-hi d’un en un i deixa que els toqui i que experimenti.

Una gandula amb una manta

Agafa una manta amb algú que t’ajudi i estireu-la per les puntes, de manera que feu una mena de gandula. Poseu-hi a sobre el nadó i balancegeu-lo amb compte. Aquest moviment li aportarà tranquil·litat i l’ajudarà en l’aprenentatge motriu.

Un guant amb cascavells

Com hem dit, les mans són una de les parts del cos que més mou el nadó. Als cinc mesos comença a practicar l’oposició del polze i utilitza el palmell, el polze i els dits. Ja es canvia els objectes de mà tot sol. Si pots cosir-te uns cascavells als dits d’uns guants de roba i posar-te’ls després, serà un gran exercici per al seu desenvolupament visual, auditiu i motriu. Ofereix-li la mà amb els guants posats i deixa que t’agafi els dits, els cascavells… Allunya i acosta la mà perquè intenti agafar-la.

Jocs per a nadons de 6 mesos

Blocs i peces

Comprovaràs que un dels jocs preferits del teu nadó serà tirar les joguines per terra, sobretot els cubells de colors. Construeix una petita figura amb cubells i deixa que el teu fill els tiri amb les mans. El soroll que fan quan cauen i la manera com s’escampen les peces els encanta!

Perseguir la pilota

Pot ser un joc ideal per fomentar que gategin. Posa davant seu una pilota més o menys gran i de colors. Deixa que l’empenyi amb les mans i que la persegueixi pel terra mentre gateja.

Aprendre a fer servir la cullera

A partir dels sis mesos podem començar a introduir aliments complementaris a la lactància materna. És un bon moment per ensenyar al nostre nadó textures noves i naturals, com la dels aliments, i oferir-li nous estris. Una cullera pot ser l’instrument perfecte perquè es diverteixi: l’observarà, en comprovarà el pes, la grandària, intentarà posar-se-la a la boca… Si li dónes un lacti fresc, l’experiència es convertirà en tota una aventura per a ell! Tot i que això sí, intenta que sigui adequat a la seva edat, com Mi Primer Danone, elaborat amb llet de continuïtat.

Pica manetes!

Aquesta senzilla cançó, acompanyada del moviment corresponent, pot ser un joc molt estimulant per al teu nadó. Fixa’t que ells n’aprenen imitant; per tant, intentarà imitar-te i seguir el teu ritme.

Jocs per a nadons d’11 mesos

Jugar a endreçar

Als 11 mesos el nadó ha desenvolupat gran part de la motricitat, però continua sent important motivar-lo. Un exercici senzill i molt pràctic és oferir-li una bossa o un saquet perquè vagi ficant-hi les joguines. Intenta que amb una mà aguanti la bossa i que amb l’altra hi desi les peces. Assegut o dret, aquest petit joc l’ajudarà a treballar la coordinació.

Hora de llegir!

Per descomptat, el nen no pot llegir un llibre tot sol encara, però tu sí que pots fer-ho amb ell. Tria un llibre que tingui imatges cridaneres i sigui adequat per a la seva edat. Els llibres interactius també són una bona idea. Asseu-te’l a la falda mentre li llegeixes el llibre i li ensenyes les pàgines. Aquesta activitat li servirà per concentrar-se i escoltar.

Les primeres passes

Si no ho ha fet encara, probablement estarà boig per començar a fer les primeres passes. Un caminador li facilitarà la tasca, però també pots ajudar-lo subjectant-lo pels braços. Ajuda’l a caminar per casa, recorrent un passadís, per exemple, i motiva’l amb frases afectuoses, li anirà molt bé!

Descobrir textures naturals

L’herba és un dels elements naturals que més solen cridar l’atenció dels nadons. Quan els posem sobre la gespa i la toquen amb les mans, acostumen a reaccionar amb sorpresa davant les pessigolles que els fan els brots d’herba. Perquè s’acostumi a aquesta sensació, deixa que gategi pel jardí o la gespa de la piscina o del parc.

Jocs per a nadons de 18 mesos

Música, mestre!

A aquesta edat el nadó ha desenvolupat gran part de les seves habilitats físiques, cognitives, emocionals i socials. Va adquirint destresa i coordinació, i els instruments musicals el poden motivar molt, sobretot els de percussió, que són els més fàcils per a ell. Deixa que toqui un xilòfon adequat a la seva edat o posa galledes o pots davant seu perquè jugui a fer soroll.

Saltar al llit

El teu nadó ja és capaç de seure i mantenir-se recte, i també de caminar. Un exercici per augmentar la seva confiança i coordinació és saltar damunt del llit. Procura ser a prop seu i ajuda’l a impulsar-se amb els braços perquè faci petits salts sobre el matalàs. Les riallades estan assegurades!

Pujar esglaons

Un exercici que fomentarà l’activitat física i la coordinació de les cames, però que també pot ser útil per començar a comptar. Puja amb ell uns quants esglaons i compta’ls un per un: “1, 2, 3 i 4!”. Celebra que arribeu a l’últim per motivar-lo i intenta que repeteixi amb tu el so dels números mentre pugeu l’escala.

A cuinar!

La cuina és una tasca molt estimulant per als nens, ja que els ajuda a descobrir noves olors, textures i sabors. Prepara amb ell un pa de pessic o unes galetes, per exemple, una recepta que sigui senzilla. Deixa que toqui amb les mans la farina, que barregi els ingredients, que pasti la massa… Serà una activitat molt gratificant i, a més a més, després podreu berenar junts. Un trosset de pa de pessic i Mi Primer Danone són un berenar ideal i complet, ja que aquest lacti infantil està elaborat amb un 93,7 % de llet nutricionalment pensada per a ell. Cada cullerada li aporta els nutrients necessaris des dels 6 fins als 24 mesos.

* Mi Primer Danone conté calci (necessari per al creixement i el desenvolupament normals dels ossos dels nens), ferro (contribueix al desenvolupament cognitiu normal dels nens) i àcid linolènic i linoleic (són àcids grassos essencials per al creixement i el desenvolupament correcte dels nens).

Com es prepara?