{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Ara, en ple mes d'agost, segurament molts de vosaltres teniu molt de temps lliure per gaudir, més que mai, amb la família. Per això l'article d'avui el vull dedicar a l'oci familiar, concretament als jocs de sempre per a tota la família, perquè gaudiu plegats de l'estiu!

La importància de jugar amb els fills és indubtable: jugar en família és una manera divertida d'aprendre i relacionar-se, una oportunitat per compartir i viure diverses experiències. Així que, voleu recordar o conèixer noves idees per divertir-vos amb tota la família aquest estiu? La millor opció són els jocs de tota la vida!

En la rutina diària de molts de nosaltres ja és prou pesat haver d'estar sempre amb l'ordinador i altres noves tecnologies, no creieu? Estan bé quan les necessites, però perquè hi juguin els nostres fills o per jugar nosaltres amb ells, és millor triar jocs més interactius i sociables. Doncs els jocs de tota la vida són l'alternativa estupenda als ordinadors, consoles i d'altres! Avui us en recordaré (o us n'ensenyaré) alguns, perquè els practiqueu ara a l'estiu amb la família. Som-hi!

  • La gallineta cega: un dels jocs de sempre! És un joc de grup molt actiu i només necessiteu un mocador gran per tapar els ulls a un participant, us en recordeu? Un participant té els ulls embenats a cada ronda i la resta es col·loquen al voltant formant una rotllana i li canten: "Gallineta cega, què has perdut?" i el del mig respon: "Una agulla i un canut", el grup diu: "doncs dóna tres voltes i els trobaràs". El del centre dóna tres voltes sobre si mateix per desorientar-se i camina cap a algun dels seus companys amb els braços estesos, i ha d'endevinar qui és només tocant-lo.
  • Xarranca: hi ha moltes versions d'aquest joc. Es dibuixa amb guix o amb un pal a la terra un diagrama en vertical: primer tres quadrats, després un rectangle dividit per la meitat, un altre quadrat que coincideixi amb els primers, un altre rectangle dividit per la meitat i, per coronar-ho, un semicercle. Es numeren començant de baix cap a dalt. El semicercle el podeu anomenar cel, glòria o deixar-lo sense nom ni número. Ja sabeu com va, no? Un nen se situa al peu del número 1 i llança una pedra perquè caigui en aquest quadrat. A peu coix ha de saltar fins a la casella número dos i seguir desplaçant-se així per cadascuna de les caselles. En els rectangles pot posar a la vegada un peu a cada casella. El cel és la casella de descans. Quan hi arriba posa els dos peus a terra i, d'un salt, fa la volta per repetir el recorregut en el sentit contrari. Quan acaba cada volta ha de tornar a llançar la pedra a la casella següent , que és la que no es pot trepitjar. Guanya qui aconsegueix portar primer la pedra fins al cel. És un bon joc d'habilitat i equilibri.
  • Joc del mocador: un altre dels més coneguts! Per jugar només necessiteu ser diversos jugadors, que s'agrupen en dos equips amb un nombre igual de jugadors, i un mocador o un tros de roba. Els dos equips han de numerar els seus jugadors respectius començant per l'u. Al mig del terreny de joc es fa una ratlla on es col·loca el qui subjecta el mocador, que és, a més, qui fa de jutge. El joc comença quan el jutge diu un número:això implica que els dos jugadors dels dos equips que el tenen surten corrents per agafar el mocador. Quan hi arriben, el més ràpid ha d'agafar el mocador i el seu adversari corre darrere seu per atrapar-lo. Si ho fa, el qui tenia el mocador perd i queda eliminat del joc. S'acaba quan un equip es queda sense jugadors. Cada equip que va perdent jugadors ha d'adjudicar el número d'aquest jugador que ha estat eliminat a un altre que encara jugui.
  • Cavall fort: dos equips i un rei. El rei es col·loca dret recolzat a la paret i a l'altura de les cames subjecta el cap d'un membre de l'equip (cavalls) ajupit, i així successivament tots els altres cavalls, agafats amb les cames separades, el tronc inclinat i el cap entre les cames del company del davant, formant un llit d'esquenes. Després, els «genets" (l'altre equip) han d'anar saltant fins a quedar al davant per deixar lloc als altres. Si algun dels jugadors que salta cau, perquè no pot aguantar l'equilibri o perquè no té espai, l'equip perd i passa a fer de cavall. Els jugadors que fan de cavall es belluguen amunt i avall perquè els altres caiguin.

Aquests són només uns quants exemples, però n'hi ha molts més! La petanca, saltar a corda, el marro, etc. I si a part de tots aquests jocs tradicionals, voleu conèixer més jocs a casa per a la mainada o bé jocs a l'aire lliure amb nens, aquí teniu més informació!

Ja veieu… no teniu cap excusa per avorrir-vos! A més, tornar a jugar a fet i amagar, el mocador, a corda i altres és una gran recepta contra l'obesitat infantil actual, perquè els jocs tradicionals augmenten l'activitat física dels nens, perquè han de saltar, córrer i perseguir-se per guanyar. Cal augmentar el temps dedicat als jocs físics, i no tant als videojocs, la televisió i d'altres!

Família, ja ho sabeu: promoveu els jocs tradicionals per fomentar l'activitat física i els estils de vida saludables!

L'estiu és l'estació ideal per fer-ho, perquè els nens disposen de més temps lliure. Però també heu d'acostumar-los perquè hi juguin amb els companys en altres èpoques de l'any.

 

Com es prepara?