{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Com moltes sabeu, la naturalesa és sàvia. Qui millor que vosaltres per confirmar que això és veritat? No hi ha millor exemple que l'embaràs, ja que durant uns mesos formem un petit nadó que es va preparant per sortir a cada mes que passa.


Si anem més enllà d'aquesta afirmació i ens plantegem que els pigments dels aliments són diferents entre ells sense cap motiu aparent, ens sorprendrà saber que hi ha un perquè. Resulta que cada gamma cromàtica aporta uns pigments amb qualitats protectores del nostre organisme, i consumint diàriament aliments de tons grocs, blaus, vermells i verds aportarem nutrients que ens enfortiran a nosaltres i al nostre fill.


Vegem més concretament què aporta cada color en la nostra alimentació:


-    Els aliments grocs contenen flavonoides, que ajuden a combatre les inflamacions cròniques i reforcen l'endoteli, un teixit que recobreix la zona interna dels vasos sanguinis i del cor. Trobarem aquests beneficis en aliments cítrics, com mandarines, taronges, pinya, pastanagues, carbasses i fruites exòtiques.
-    Els aliments blaus tenen com a tasca la protecció de les cèl•lules, per evitar que es tornin malignes, gràcies als antocians. Formen una mena de barrera protectora dels capil•lars i les artèries. En aquesta gamma trobarem els peixos, tant blancs com blaus, les albergínies, els nabius i la col llombarda.
-    Pel que fa als pigments vermells, propis de les fruites vermelles, el tomàquet i la carn, són rics en carotenoides i solen aliar-se amb els aliments grocs (flavonoides i antocians) en accions antioxidants i en la protecció dels ossos. Hem de vigilar de no prendre més de 2 vegades per setmana carn vermella, ja que té un alt contingut en greixos saturats.
-    Els verds estan determinats per la clorofil•la, que, en cas necessari, cobreix el groc o vermell dels carotenoides. També en els aliments verds trobem antocianines, tot i que poden variar segons el pH, ja que s'oxida i forma colors vermells, violetes, blaus o grocs.


Com podem veure, moltes de les substàncies que cuiden el nostre organisme funcionen millor si les combinem amb aliments d'altres colors, ja que les substàncies dels diferents pigments s'alien en la protecció del cos i potencien el seu efecte. Per això, val la pena prendre aliments de diferents colors per nodrir-nos com cal i practicar-ho en els purés i primers trossets de menjar que donem al nostre fill en la seva alimentació complementària.

Font: "Mi Bebé y Yo", núm. 256, setembre 2013


Com es prepara?