{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Tots nosaltres coincidirem que malauradament no som capaços de recordar els nostres primers moments importants al món: ni la primera vegada que vam gatejar, ni els primers passos, ni les primeres farinetes, ni el primer dia d'escola bressol… I l'explicació a tot això no és que hagi passat molt de temps, sinó que, encara que el cervell d'un nadó està en continu desenvolupament, la memòria com a tal no apareix fins als 3 anys.


La memòria és una eina a través de la qual els fets passats influeixen en la manera com afrontem els fets futurs, tant si els recordem com si no. Així, doncs, és molt important que tinguem en compte que el nostre fill potser no recordarà res sobre els primers anys, però al llarg de la vida es trobarà amb situacions en què les experiències passades determinaran la manera com les afronta o supera en el present.


Aparentment les criatures no tenen memòria fins als 3 anys. De fet, però, la memòria és el que els permet aprendre dels seus errors i anar avançant en les seves habilitats cada dia. Per tant, realment la memòria existeix, a dos nivells:


-    De manera explícita: Quan recorrem a la memòria de manera conscient i voluntària.
-    De manera implícita: Quan una cosa ens recorda una experiència passada i instintivament reaccionem de la mateixa manera que en el passat. Per exemple, si un nadó s'espanta per un cop de porta, quan torni a sentir-ne un plorarà. No està recordant voluntàriament l'ensurt, sinó que el seu cervell associa aquest ensurt a la situació que està vivint amb el segon cop de porta.


Si bé l'evolució de la memòria en els nadons continua sent un misteri, hi ha algunes dades que realment coneixem, com per exemple que amb 5 mesos ja són capaços de reconèixer les cares de les persones més pròximes i que amb 9 mesos les seves experiències, tant les bones com les dolentes, deixaran empremta en el seu cervell. De manera que, si experimenten situacions semblants, reaccionaran d'acord amb les seves reaccions passades.


A la llarga, en la seva vida predominaran les percepcions que hagin marcat la seva memòria, de manera que, si en la infància han viscut experiències felices i alegres, és molt més probable que en les situacions que es trobin reaccionin amb felicitat i alegria. El mateix passarà amb les males experiències, que els faran tenir una visió més pessimista.


Com a pares, no podem evitar que la canalla visqui situacions negatives, però sí que podem fer que en la seva memòria hi predominin les positives, mostrant-los sempre el costat optimista de les coses i donant-los l'afecte i l'atenció que es mereixen. Finalment, intenta aparcar l'estrès i els nervis, perquè el teu fill percebrà el teu malestar, i això també li generarà estrès.

 

Com es prepara?