{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

La llet materna és el millor aliment que una mare pot oferir al seu nadó.

Aquesta és una afirmació que ben segur que heu sentit a dir diverses vegades, oi? Però, per què? Quins són els beneficis de la llet materna? Durant quant de temps és recomanable donar el pit? Vejam!

Tant l’OMS (Organització Mundial de la Salut) com l’UNICEF (Fons de Nacions Unides per a la Infància) recomanen la lactància materna exclusiva fins als 6 mesos d’edat. És a dir, que des del principi de la vida, i fins que el nadó faci mig any, el millor és que la seva alimentació sigui, exclusivament, a base de llet de la mare. No cal complementar la lactància materna amb altres aliments o fluids, el nadó no necessita altres aliments durant aquesta etapa, ni tan sols aigua. Recordeu que la llet materna està composta per un 88% d’aigua, i que, per tant, ja cobreix adequadament, per si mateixa, la set del nadó sense necessitat de més aigua.

A més, la composició de la llet materna varia al llarg del procés de lactància. Ho sabíeu? Podem diferenciar tres tipus de llet materna:

  • Calostre: és la llet materna que segrega la mare els primers 4-6 dies després d’haver donat a llum l’infant. És una llet amb menys energia, si tenim en compte les calories que tindrà la llet més endavant, amb menys greix (però més colesterol), més elevada en proteïnes i amb més immunoglobulines. Les immunoglobulines o anticossos són fonamentals per al desenvolupament de la immunitat del nounat, és a dir, són substàncies que ajuden el seu petit organisme a defensar-se.
  • Llet de transició: es produeix des dels primers 4-6 dies fins a les 2 setmanes després del part. En comparació del calostre, la llet de transició conté més energia, lactosa, greixos i vitamines, però menys immunoglobulines.
  • Llet madura: la llet madura se segrega a partir dels 15-20 dies després del naixement de l’infant. Aporta més energia i també més àcids grassos poliinsaturats, especialment DHA (un tipus de greix de la família dels omega-3).

D’això podem aprendre que la llet materna és un aliment únic. La seva composició varia al llarg del procés de la lactància, i fins i tot presenta petites diferències segons l’hora del dia, per donar-li així al nadó els nutrients que necessita en cada moment. Per exemple, és més rica en greix a la nit, cosa que afavoreix que l’infant allargui les hores de son en horari nocturn.

Per si no fos prou, a més a més aporta substàncies no nutritives, però fonamentals: enzims, hormones i altres components immunològics. D’aquesta manera, protegeix el nounat de la major part dels gèrmens a què està exposat i afavoreix el creixement de la mucosa intestinal.

Beneficis de la lactància materna

Són molts, doncs, els beneficis de la lactància materna: s’adapta a les necessitats del nadó en cada moment; sempre està en perfectes condicions d’higiene i de temperatura, a més de ser, és clar, econòmica. I també s’ha observat que prevé malalties, tant de l’infant com de la mare. Per tant, la lactància materna ofereix beneficis a curt i a llarg termini, tant al nadó com a la mare.

Això sí, com que el seu tendre estómac és unes deu vegades més petit que el d’un adult, i no té capacitat per pair grans quantitats d’una vegada, necessita menjar amb més freqüència. Cal donar el pit a demanda de l’infant, la flexibilitat és una de les claus de l’èxit de la lactància materna (uns 10 minuts en cada pit és una bona norma), a més d’una posició còmoda i un ambient tranquil.

Hi ha diverses pautes que poden contribuir a assegurar una bona lactància materna, entre les quals la dieta adequada que ha de fer la mare.

Durant la lactància, la mare té augmentades les seves necessitats energètiques i nutritives. El més important durant la lactància és seguir una dieta equilibrada, tenint en compte que s’han d’evitar aliments com:

  • Aliments que poden donar mal gust a la llet materna: grans quantitats d’espàrrecs, carxofes, all, ceba, api o porros. Un altre aspecte meravellós de la llet materna és que canvia de sabor depenent del que mengi la mare, per això s’ha de vigilar de no prendre grans quantitats d’aliments de gust fort.
  • Si el nadó fa les deposicions clares, o té gasos o malestar intestinal,caleliminar els espinacs i les taronges.
  • Begudes amb cafeïna i, per descomptat, alcohol i tabac: totes aquestes substàncies passen a la llet i són contraproduents per al petit lactant.

Després de la lactància és el moment ideal per perdre el pes guanyat durant l’embaràs, si és que fa falta, però mai abans ni durant la lactància.

Quan, pel motiu que sigui, no es pot o no es vol donar el pit, convé saber que hi ha alternatives: la lactància artificial a base de fórmules d’inici o tipus 1 (fins als 6 mesos). La lactància artificial que trobem actualment al mercat fabrica productes de gran qualitat que, partint de la llet de vaca, la modifiquen per assemblar-se tant com és possible a la llet materna.

Actualment, doncs, cada dona com a mare, i cada família, pot escollir un tipus o un altre de lactància per als seus fills, però per fer-ho amb autèntica llibertat cal estar ben informat. La lactància, tant la materna com l’artificial, estableix un vincle emocional entre el lactant i la persona que l’alimenta. És una cosa única i meravellosa que val la pena experimentar. És increïble!

Per acabar, vull comentar-vos que la llet continuarà sent l’aliment principal del lactant fins als 12 mesos, però al voltant dels 6 mesos es poden començar a introduir nous aliments. Això és, l’alimentació complementària o Beikost. A partir del mig any la introducció de la cullera és un pas molt important en l’alimentació del petit, però encara necessita continuar prenent llet. En aquest cas, tenim les fórmules de continuació o tipus 2, més denses que les fórmules d’inici i adaptades a les necessitats en aquesta edat. Mi Primer Danone® és l’únic aliment infantil fresc amb llet de continuació (93,7%) per prendre a partir dels 6 mesos. Una llet de continuació que es pren a cullerades!

Com es prepara?