{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Quan va néixer en Gonzalo, m'hauria encantat que hagués arribat, no amb un pa sota el braç, sinó amb un manual d'instruccions.
Així que, com que crec que el que més ens preocupa als pares és l'alimentació, m'he documentat i amb el que llegeixo i he llegit, la informació que em van donar els pediatres i també la meva pròpia experiència, us deixo aquí el meu article sobre l'alimentació per a tots aquells i aquelles que no sàpiguen ni per on començar, com em va passar a mi en el seu moment.


No cal dir que, sens dubte, el millor per al nounat és la llet materna, per la netedat, pel vincle que es crea i pel seu nivell nutricional. Però després de la fase de la llet, tant si és la llet materna o la llet de fórmula la que fa que els nostres menuts creixin sans i feliços, arriba la fase del deslletament; i és aquí que ens sorgeixen els dubtes sobre les al•lèrgies a alguns aliments, sobre si el seu sistema digestiu estarà o no preparat per a determinats aliments...


Per aquesta raó, i tenint en compte que al fòrum parlem molt sobre aquests temes d'introducció d'aliments, he decidit fer un llistat per tenir una guia informativa sobre què cal donar-li en cada moment durant el primer any de vida.


ENTRE ELS 4 I ELS 6 MESOS D'EDAT:


És necessari començar a introduir-los a poc a poc aliments com ara la fruita i els valuosíssims cereals, sempre aliments no lactis.


*LA FRUITA: la millor fruita a aquesta edat és la poma, la pera, el plàtan i la taronja.


És preferible començar amb un sol tipus de fruita (si el nadó ho admet; en Gonzalo de poc vomita quan el primer dia li vaig donar poma amb la meva llet, wagggggg). D'aquesta manera, amb un parell de dies de marge, podrem saber si la fruita que li donem li fa alguna mena de reacció al•lèrgica (vòmits, erupcions cutànies…); després ja s'hi podran anar afegint altres fruites, seguint el mateix ritme. I això mateix s'aconsella per a tots els aliments nous que, a partir d'ara, vulguem anar-li introduint.


La fruita s'ha de preparar en el moment de la presa, perquè no perdi les vitamines.  S'acostuma a donar a la tarda, i algunes fruites no s'han d'introduir fins que no compleixi l'any d'edat, com ara el kiwi, la cirera, el préssec, la maduixa…


Perquè el puré de fruita sigui més tolerable per al paladar tímid dels nostres petits, s'hi pot afegir una mica de suc de taronja i, de mica en mica, també s'hi poden anar incorporant galetes o cereals SENSE GLUTEN, en petites quantitats.


A AQUESTA EDAT NO ÉS MAI ACONSELLABLE AFEGIR-HI SUCRE, MEL NI LLET CONDENSADA.


A aquesta edat els sucres no naturals l'única cosa que fan és acostumar el paladar del nen a les coses dolces.


*ELS CEREALS SENSE GLUTEN (arròs, blat de moro)


Fins al 6è mes no li donarem pa, galetes ni pa de pessic perquè contenen gluten.


A PARTIR DEL 6è MES: Puré de verdures amb pollastre.


S'introdueix com a plat de migdia, com a substitució d'una presa.


Les verdures es couen SENSE SAL i amb el pollastre sense pell i sense greix. S'hi afegeix una culleradeta d'oli d'oliva, millor un cop ja estigui fet perquè conservi totes les propietats.


Alguns pediatres aconsellen començar durant una setmana només amb la verdura i després afegir-hi el pollastre.
Les verdures pròpies per a aquest moment són: patata, pastanaga, carbassó, carbassa i després, a poc a poc, s'hi afegeixen ceba, api, mongeta tendra, porro, pèsols...


Hi ha verdures que no se'ls poden donar fins després de l'any, com ara la col, les bledes, els espinacs, la remolatxa, els naps i els espàrrecs.
Postres: Podem optar per donar-li una fruita triturada o aixafada, o bé donar-li la que per mi és la millor opció, molt còmoda a més a més: UN BONÍSSIM IOGURT "MI PRIMER DANONE".


Ara ja podem introduir-li els CEREALS AMB GLUTEN (blat, civada, ordi, sègol o multicereals).


AL 7è MES: Es poden començar a afegir a les verdures VEDELLA, GALL DINDI I XAI.


De moment no es recomana donar-los porc ni vísceres.


A PARTIR DEL 8è MES:


Aquí hi ha alguna discrepància: hi ha pediatres que introdueixen el PEIX BLANC en aquest mes i el rovell d'ou, en el 10è. N'hi ha d'altres, en canvi, que ho fan al revés. Jo personalment li vaig introduir el peix al 8è mes, però sempre peix blanc, perquè el blau no s'aconsella fins que hagi fet un any.


AL  9è MES: S'introdueix el ROVELL DE L'OU. Ep! Només el rovell.


Es comença afegint només ¼ de rovell al puré de verdura (els nostres petits ni el noten). La setmana següent s'hi afegeix ½ rovell (continuen sense notar-lo). La tercera setmana hi afegim ¾ parts del rovell de l'ou, i la setmana següent, el rovell sencer, i així és com seguirem, donant-li un rovell d'ou cada setmana fins que faci un any, moment en què hi afegirem l'ou sencer, amb la clara (i això sí que els sol agradar).


Hi ha pediatres que aconsellen introduir el rovell de l'ou al 10è mes.


ALS 10 MESOS:  Incorporem les llenties a la dieta; en principi, un cop per setmana. Les incorporem en petites quantitats al puré de verdures, perquè l'aparell digestiu encara immadur dels nostres nadons les accepti progressivament.
A aquesta mateixa edat se'ls poden donar cigrons (compte que són flatulents!) i mongeta seca.


A PARTIR DELS 12 MESES:


Ja poden menjar gairebé de tot. És recomanable introduir els nous aliments a poc a poc i SENSE PRESSES (és el que menjarem sempre), hi ha temps per tastar-ho tot.


El més important és que ja es menjaran l'OU SENCER (s'aconsella menjar-ne un parell per setmana, perquè així, quan arribi la vacuna dels 15 mesos que conté clara d'ou, el cos l'hagi assimilat bé), LLEGUMS, FORMATGE FRESC, PERNIL DOLÇ, PERNIL SALAT, TRUITA…
S'ACONSELLA LA LLET MATERNA O DE FÓRMULA 1 FINS ALS 6 MESOS D'EDAT. DESPRÉS LES AFORTUNADES PODRAN CONTINUAR AMB LLET MATERNA O, SI NO, AMB LLET DE CONTINUACIÓ FINS ALS 18 MESOS, QUAN ES PASSARÀ A LA LLET DE CREIXEMENT.


Alguns pediatres són partidaris de donar llet de vaca a partir dels 15-18 mesos, però això ja depèn de nosaltres. La llet de vaca, per això, té menys ferro i menys vitamines que les llets de creixement.


QUÈ NO HEM DE FER MAI?


- Introduir els cereals, les farinetes, els sucs… abans del 4t mes.
- Introduir la llet de continuació abans del 5è mes.
- Introduir la carn abans del 6è mes.
- Introduir l'ou sencer abans dels 12 mesos.
- Afegir-hi sal, sucre, mel o llet condensada.
 

Com es prepara?