{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Un dels moments més importants i increïbles de l'etapa del nostre fill és quan comença parlar. I totes us deveu preguntar, com aprèn a fer-ho?


Sembla que el nadó gairebé no s'hagi d'esforçar per aprendre a parlar, però sí que ho fa. Per exemple, diferencia els sons lingüístics dels que no ho són. El primer que aprèn és el sistema de torns. Tan simple com això: quan sent que li parlen, respon, tot i que en el seu propi idioma.  Quan li responen, se sent estimat i escoltat i, així, aprèn a interactuar amb la mama.


Però el procés d'aprenentatge comença molt abans: al ventre de la mare. Quan li parleu, l'ajudeu a distingir el to i la melodia de les veus, hi ha una mena de filtre que només deixa passar la informació de sons lingüístics. I és que no només els infants aprenen un nou idioma, els grans també. Els pares apreneu l'idioma Baby-Talk, Motheresse o "Parla adreçada a nens", un llenguatge més clar, més lent, amb vocabulari i expressions senzilles i un to de veu més alt que habitualment.


Pel que fa a això, molts afirmen que els nens aprenen a parlar imitant els pares, però només és veritat fins a cert punt, perquè sí que imiten les paraules, però no les oracions. És a dir, aprenen el significat de les paraules segons l'ús que en fan els pares, però no construeixen les mateixes oracions, sinó que les esmicolen i retoquen de manera creativa i creen expressions com ara "nena juga parc". Quan els corregiu una frase, els ajudeu a aprendre a parlar de manera correcta, i els feu sentir-se estimats i escoltats, i això els motiva. Però no és tan simple. Encara que no els corregíssiu, els nens podrien aprendre a parlar, perquè ho fan gràcies a l'experiència directa. Tot el que els interessa ho observen, així com el discurs corresponent. I així, a poc a poc, diuen les primeres paraules. I segur que us pregunteu, però quan diuen les primeres paraules? Cap als quatre mesos comencen a balbotejar els primers "ooooooos" o "aaaaaas", i van afegint-hi les consonants que conjuguen amb les vocals fins que, finalment, aconsegueixen dir les primeres paraules.


Cada infant és un món, però generalment la primera paraula els surt al voltant del primer aniversari.  Aquesta no sempre és perfecta, ni està pronunciada correctament, però, en canvi, té sentit, un significat.


Cap als 18 mesos, aproximadament, té lloc la segona etapa del desenvolupament del llenguatge. Els nadons comencen a combinar les paraules i formen frases amb més sentit. A més, si abans aprenien una paraula per setmana, ara n'aprenen dues al dia, i entren en l'etapa del llenguatge telegràfic. Els interessen les paraules importants que els permeten que els seus pares els entenguin, i eliminen les innecessàries. Les més utilitzades són els substantius. Al principi, confonen lletres o escurcen paraules, però el seu repertori augmenta a poc a poc, fins a arribar al voltant de les cent paraules als dos anys i a començar a produir frases comprensibles als 3 anys d'edat. No obstant això, no es considera que dominin el llenguatge fins als deu anys.  


Així, doncs, parlar-li al nadó, fins i tot abans de néixer amb la "parla adreçada a nens", interactuar amb ell, corregir-lo i, sobretot, escoltar-lo és beneficiós. I és que, que se senti estimat i escoltat és la seva principal motivació a l'hora d'aprendre el llenguatge.    

Com es prepara?