{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Les vitamines són compostos que el cos necessita en petites quantitats i són imprescindibles per gaudir d'un bon estat de salut. Com que l'organisme no és capaç de generar-les, hem d'aconseguir-les per mitjà de l'alimentació.


Les vitamines tenen funcions reguladores, ja que participen en la majoria de les reaccions químiques de les diferents funcions del cos. El dèficit d'una determinada vitamina altera les funcions en què aquesta actua com a agent regulador.


Hi ha  13 vitamines conegudes, dividides en liposolubles (A, D, E i K) i hidrosolubles (C i 8 del grup B):


Les vitamines liposolubles es dissolen en greixos i el cos és capaç d'emmagatzemar-les. En canvi, les vitamines hidrosolubles (C i Grup B) es dissolen en aigua i es poden perdre per la calor, com en les coccions, o pel transvasament al líquid de cocció, com quan es bull. A més, el cos no pot emmagatzemar-les, de manera que és imprescindible consumir diàriament aliments que aportin aquestes vitamines.


En quines quantitats es necessiten?


De cada vitamina se'n requereixen diferents dosis, i tots els aliments bàsics són font d'algunes vitamines. Així, el més desitjable és que, quan la dieta del nadó estigui completament diversificada, se li doni una alimentació equilibrada però especialment variada. Això evitarà el risc de dèficits o de carències d'aquestes substàncies tan vitals per al cos.


Mi Primer® Danone, per exemple, conté tant vitamines liposolubles (A, D, E i K) com vitamines hidrosolubles (C, B1, B5, B9).
(1) Departamento de Nutrición (2007). Ingestas recomendadas de energía y nutrientes para la población española. Ortega RM, Requejo AM, Navia B, López Sobaler AM eds. Departamento de Nutrición, Universidad Complutense, Madrid

 

Com es prepara?