{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Donar el pit als fills és un dels actes més naturals que existeixen i una de les maneres més sanes d'alimentar-los durant els primers mesos de vida. La llet materna conté els nutrients essencials que el nadó necessita per desenvolupar-se correctament. Els beneficis que aporta al creixement són múltiples, per això l'Organització Mundial de la Salut la recomana fins als sis mesos de vida com a mínim, i és aconsellable continuar fins i tot fins als dos anys. Has decidit donar el pit al teu fill? Fantàstic! Aquí t'expliquem alguns aspectes interessants sobre la llet materna.

La llet materna i la lactància

Composició de la llet materna

La llet materna és l'aliment més complet que podem oferir a un nen els sis primers mesos de vida. Durant aquest temps el nounat no necessita prendre res més, ni tan sols aigua: la llet serà la seva única font d'alimentació.

El calostre

La llet materna es va adaptant a les necessitats del nadó a mesura que creix. A partir del part podem distingir tres tipus de llet materna: el calostre, la llet de transició i la llet madura.

  • El calostre: és la llet que es produeix durant els primers tres o quatre dies després del part. Es tracta d'un líquid groguenc i espès indicat per a les necessitats del nounat. Està compost, principalment, de greix i lactosa en quantitats menors que les altres llets i és ric en proteïnes, vitamines liposolubles (E, A i K), carotens i minerals com el sodi i el zinc.
  • La llet de transició: és la llet que es produeix a partir del quart dia del postpart. Aquest tipus de llet conté més proteïnes, ja que el nen les necessita per desenvolupar-se.
  • La llet madura: està composta d'aigua, proteïnes, hidrats de carboni, greixos, vitamina A, K, E, D i B12, i minerals, com ara calci, fòsfor i ferro. També conté hormones i enzims.

En general, la llet materna té una composició de nutrients similar en totes les etapes, el que varia de manera natural és la quantitat d'aquests nutrients, ja que es va adaptant a poc a poc a les necessitats del nen.

Beneficis de la llet materna

La llet materna és molt favorable tant per al nadó com per a la mare. L'Organització Mundial de la Salut afirma que aporta beneficis a la salut del nen que poden perdurar fins a l'etapa adulta. Així mateix, també és molt bona per a la mare ja que, per exemple, fomenta el vincle entre mare i fill, i a més ajuda a recuperar l'equilibri emocional.

Com veus, els avantatges són múltiples; per tant, si tens l'oportunitat de donar el pit al teu fill, val la pena intentar-ho. D'altra banda, cal tenir en compte que no sempre és possible optar per la lactància materna. En aquest cas no hem de preocupar-nos, ja que la llet de fórmula constitueix una bona alternativa. Has de consultar sempre amb el teu metge o comadrona qualsevol dubte que tinguis sobre l'alimentació del teu fill. A més a més, tingues present que si utilitzes una llet de fórmula, has de seguir les instruccions de l'envàs per preparar-la correctament.

En aquest cas hauràs d'optar per fer biberons per a cada presa. És molt fàcil, es preparen barrejant aigua i llet en pols. Font Vella és una aigua de mineralització feble i sense impureses, indicada per a la preparació d'aliments infantils. Pots utilitzar-la directament sense haver de bullir-la prèviament.

Com es prepara?