{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Són petits hàbits que adquireixen de manera gairebé inconscient, que sorgeixen reiteradament i de manera no controlable. S'adquireixen amb el temps i són difícils d'eradicar. Formen part dels coneguts trastorns de l'ànim i poden ser transitoris. Moltes vegades apareixen en forma d'obsessió per l'ordre o la neteja.

La majoria de vegades, les manies es produeixen per descarregar l'ansietat que els provoca no saber com expressar les seves emocions en situacions estressants o els estats de tensió. Els pot passar quan estan amb persones desconegudes, ja que els preocupa causar bona impressió. Les manies els serveixen per controlar els esdeveniments externs i desapareixen amb l'edat.

Algunes de les manies més habituals són voler menjar sempre al mateix plat, tenir les joguines recollides al mateix racó, utilitzar una tassa especial, no dormir si no és al seu llit i amb el seu coixí, rentar-se les mans constantment per evitar la sensació de tenir-les brutes, repetir els mateixos rituals quan s'aixequen o es fiquen al llit o reclamar que els expliquem sempre la mateixa història abans d'anar a dormir.

Per combatre les manies infantils, hem d'ensenyar-los a enfrontar-se a les dificultats de la vida. Han d'observar que els seus pares són ferms i estan segurs amb les tasques diàries. Els hem d'inculcar que no passa res si s'equivoquen quan fan alguna cosa. Hem d'intentar disminuir-los l'ansietat.

No obstant això, hem de discernir les manies dels tics. Aquests últims es refereixen a les conductes repetitives i incontrolables que apareixen en situacions d'estrès o davant una cosa nova. Són característiques dels nens tímids o molt sensibles. Alguns dels més comuns són mossegar-se les ungles, obrir i tancar els ulls repetidament o fer moviments bruscos de mans i cames. Per combatre'ls, hem de donar-los tocs d'atenció, però sense renyar-los perquè no ho fan conscientment, i sempre en privat.  Establir rutines diàries i felicitar-los quan fan les coses bé els ajudarà a disminuir els tics.

Com es prepara?